Vizita za živali > Novice
88 ogledov

Teh majhnih kitov kmalu ne bo več

Kalifornijska pliskavka Profimedias
Po trenutnih raziskavah se v svojem habitatu nahaja le še 30 kalifornijskih pliskavk. Konec leta 2015 jih je bilo še 60.

Kalifornijski pliskavki grozi izumrtje, so v sredo opozorili znanstveniki. Kljub prizadevanjem, da se prepreči uporabo nezakonitih ribiških mrež, ki so glavni razlog za večino smrtnih primerov, jih je ostalo le še 30, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Že tako obupne razmere so se še poslabšale, kljub obstoječim ukrepom za ohranitev vrste in trenutnemu trudu, da se ukrepe uveljavlja," je v poročilu zapisal mednarodni odbor za ohranitev pliskavke (CIRVA).

Če se ne bo ohranila prepoved uporabe določenih ribiških mrež in se je ne bo aktivno uveljavljalo, bo sodeč po trenutnih trendih pliskavka izumrla do leta 2022, so opozorili.

Drastičen padec

Po trenutnih raziskavah se v svojem habitatu nahaja le še 30 kalifornijskih pliskavk. Konec leta 2015 jih je bilo še 60, leto prej 100 in leta 2012 200 primerkov te vrste.

V tako imenovanih stoječih ribiških mrežah, ki delujejo kot zid, je do sedaj poginilo največ pliskavk, z njimi pa sicer lovijo drugo ogroženo vrsto ribo totoabo.

Med načrti za ohranitev kalifornijskih pliskavk je, da se jih ujame in izpusti v nadzorovanem območju v Kalifornijskem zalivu, kjer je ta vrsta domača. Vendar se o načrtu ne strinjajo niti pri CIRVA, saj ni jasno, če jih lahko varno ujamejo in kako se bodo obnašale v tem rezervatu.

Kalifornijske pliskavke so najmanjša vrsta kitov, ki je eden od redov sesalcev. V dolžino merijo do 140 centimetrov, težke so okoli 50 kilogramov. Je sive barve, pri čemer je hrbet temnejši kot trebuh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.