Vizita za živali > Novice
13415 ogledov

Teh psov se ne smete dotikati

Pes
Teh psov nikakor ne smemo božati oziroma se jim približati.

Psov, ki jih ne poznate, se načeloma naj ne bi dotikali. Če že prekoračimo to nenapisano pravilo, je nujno, da prej vprašamo lastnika. Kljub temu pa obstajajo primeri, kjer psov nikakor ne smemo božati oziroma se jim približati.

Psi s posebnimi potrebami

14-letni labradorec Benny, za katerega skrbi Britanka Debra Dorrans, je gluh, zaradi česar skrbnico skrbi, da bi se kuža lahko ustrašil, če se mu ljudje približajo in se ga dotaknejo."Svojega psa vedno postavljam na prvo mesto. Nočem, da pride v težave ali koga ugrizne," je jasna  Dorransova. Ob tem opozarja, da morajo skrbniki postaviti mejo in reči ljudem, naj se ne dotikajo psov.  Poleg Bennyja Debra skrbi tudi za sedemletnega Sama, ki mu prav tako ne odgovarja družba neznancev, saj postane nervozen v bližini drugih psov in otrok.  

Rumeni trak  

"Ni me sram nekomu reči, naj ne boža mojega psa," je za BBC dejal Britanec Dale McLelland, ki mu družbo dela dve leti star angleški ovčar. Po njegovih izkušnjah so ljudje še posebej nori na kosmate pse, saj da izgledajo "tako ljubko," kar je lahko za njihove skrbnike zelo zaskrbljujoče. "Si lahko predstavljate, da bi bili na vlaku in bi k vam prišla vsaka druga oseba in se vas dotikala, kako udobno bi se počutili," je bil jasen  McLelland, ki že deset let dela kot strokovnjakinja za vedenje psov.  

Medo pes Črna gora Vizita za živali Junaški črnogorski pes je postal internetna zvezda

McLelland se izogiba krajev, kjer je veliko ljudi, in je kot prostovoljec del ameriškega projekta "Yellow Dog" oziroma "Rumeni pes," ki se zavzema, da psi, ki potrebujejo več osebnega prostora, nosijo rumeni trak.

Psi spremljevalci

A skrbniki pravijo, da niti psi spremljevalci nimajo miru pred mimoidoči. Britanka Carol Wilacy, ki je zaradi bolezni na vozičku, je za BBC dejala, da se njenega spremljevalnega psa, zlatega prinašalca Charlija, na poti do trgovine dotakne tudi do 50 ljudi. Pri tem jih ne ustavi niti sporočilo "ne moti". Vse to vpliva na razpoloženje psa in njegovo zbranost, kar lahko ogrozi življenje njihovih skrbnikov. Psi spremljevalci so lahko zaradi številnih razlogov - zaradi slepote skrbnika, avtizma, epilepsije, alergije ... 

1/3

Ideja z nagobčnikom

Pasji učitelj, ki vodi šolo v Lonodnu, opozarja, da je še posebej pomembno, da se ne približujemo mladičkom, saj se še navajajo na sprehode in spoznavajo pravila hoje ob lastniku."Ljudje privabljajo mladički. In nekateri menijo, da ni potrebno vprašati lastnika za dovoljenje," pravi Balsam, ki si dom deli s koker španjelom Indijem.  

Nagočnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob tem svetuje, da psa sprehajate po neobljudenih poteh ali pa da mu namestite nagobčnik, s čimer bo zgledal nevaren in se ga bo večina ljudi bala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice