Vizita za živali > Novice
209 ogledov

Tihotapili za 382 tisoč evrov želv

Grške želve Profimedias
Hrvaški cariniki so v četrtek na mejnem prehodu Županja ob meji z BiH v tovornjaku bosansko-hercegovske registracije našli 715 živih želv, ki naj bi jih voznik in sovoznik nameravala pretihotapiti na Madžarsko.

Gre za največjo zaplembo zaščitenih živali. Ocenili so, da je vrednost želv nekaj manj kot 2,9 milijona kun (381.500 evrov).

Pisalo je KAVA

V tovornjaku, ki je prijavil prevoz soli, je bilo tudi več vreč iz jute, na katerih je pisalo "kava", a so v njih našli 80 rečnih želv in 635 grških želv, ki so zaščitene z zakonom, so sporočili na spletni strani hrvaške carine. Objavili so tudi fotografije želv, ki so bile v vrečah.

Vodja področnega urada carine v Osijeku Davorin Petović je v četrtek dejal, da je vrednost posamezne želve povprečno okoli 4.000 kun (526 evrov). Namenjene so bile prodaji na Madžarskem, nato pa tudi v drugih evropskih državah, kjer jih imajo za hišne in vrtne ljubljenčke.

Na Hrvaškem so spomnili, da so hrvaški cariniki prejšnji mesec preprečili tihotapljenje zaščitenih ptic iz BiH. Po četrtkovi zaplembi želv zdaj menijo, da so prestregli tihotapsko verigo zaščitenih živali.

Voznik in sovoznik, ki sta državljana BiH sta končala v priporu. Hrvaški zakon določa med šest mesecev in pet let zapora za kaznivo dejanje trgovine z zaščitenimi živalmi ali rastlinami.

Želve so predali inšpektorju za zaščito narave, ki jih bo prepeljal v zavetišče za živali v Slavonskemu Brodu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.