Vizita za živali > Novice
61 ogledov

To ima lahko zelo resne posledice na njeno zdravje

Praskanje pohištva Profimedias
Vedno več ljudi si zastavlja to vprašanje. Strokovnjaki so si enotni.

Število ljudi, ki se opredeljujejo kot vegetarijanci v razvitem svetu narašča. Med glavnimi razlogi za izogibanje mesu in mesenim izdelkom prevladujejo etični vzgibi, saj vegetarijanci ne želijo prispevati k izkoriščanju in trpljenju živali.

Veliko skrbnikov živali, ki so vegetarijanci, se sooča z dilemo, ali lahko svoje domače živali namesto običajne hrane za živali hranijo z vegetarijansko ali vegansko prehrano. Po besedah veterinarke Marte Legido, si to vprašanje zastavlja vedno več skrbnikov živali.

Odgovor je, tako strokovnjakinja, zapleten, a v primeru mačk, je veterinarka jasna: "Maček ne more biti vegetarijanec, ne more se hraniti le z zelenjavo, saj je po naravi mesojedni plenilec in rabi aminokisline, ki jih najdemo le v beljakovinah živalskega izvora in ki so za njih ključnega pomena."

Lahko vodi v shiranost 

Podobnega mnenja sta tudi veterinarki Cecilia Villaverde in Marta Hervera, članici Ameriškega združenja za veterinarsko prehrano. Ob tem opozarjata, da ima lahko hranjenje mačka izključno s hrano rastlinskega izvora zelo resne posledice na zdravje vašega mačka. Med drugim lahko vodi v shiranost, mišično atrofijo, težave s kožo, slepoto in bolezni srca. 

To seveda ne pomeni, da se v prehrano mačk ne sme vključevati relativno visokega deleža zelenjave. Pri starejših mačkah lahko tovrstna živila z vlakninami zmanjšajo vnos kalorij in pomagajo omiliti prebavne težave.

Komentarjev 1
  • Snežinko 21:24 03.junij 2017.

    Ne bi verjeli... ampak tudi človek po naravi NI vegetarijanec, ampak vsejed. Zato tudi pri njem vegetarijanstvo ni naravno...