Vizita za živali > Novice
31 ogledov

To je prikupna Monteaura

Žrebe
1/6
Kobilarna Lipica
V Kobilarni Lipica se veselijo nove pridobitve.

"V soboto okoli sedme ure zjutraj je v Kobilarni Lipica prišlo na svet prvo letošnje žrebe. To je žrebička Monteaura, potomka matere 437 Monteauera XXXII in očeta 144 Conversano Samira XVIII," so nam sporočili iz kobilarne Lipica. Njenega rojstva so se iskreno razveselili vsi, ki v kobilarni bdijo nad plemensko čredo 340 lipicancev.

Ogledi že maja

Mala Monteaura in njena mati bosta naslednje tedne preživeli v varnem okolju enega posebnih, porodnih boksov kompleksa hlevov na Borjači, kjer že od sredine 19. stoletja pridejo na svet vsa lipicanska žrebeta v Lipici.

Že v drugi polovici meseca maja si bodo lahko prvorojenko in njeno mamo ogledali tudi obiskovalci Kobilarne Lipica, saj bosta obe dirjali po prostranih pašnikih lipiškega posestva, skupaj z ostalimi žrebeti letošnje generacije. Prvorojeno Monteauro bodo lahko prepoznali po rjavi barvi in beli zvezdi na čelu.

"Veseli bomo vseh prijateljev lipicanca in Lipice, ki si bodo v toplih spomladanski dneh prišli ogledati lipicanska žrebeta – največjo dragocenost in ponos Kobilarne Lipica. V letošnjem letu pričakujemo še 19 žrebet, najbolj srečni pa bomo, če se bodo vsa, tako kot mala Monteaura, kmalu po žrebitvi postavila na noge, začel piti materino mleko in zvedavo raziskovati svet okoli sebe," je veseli dogodek pospremil v. d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak.

Dodal je, da letos kobilarna praznuje že 436. obletnico, že dolgo pa si prizadevajo za vpis Kobilarne Lipica ter ostalih evropskih lipicanskih kobilarn na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Ker lipicanec šteje med najstarejše kulturne pasme konj na svetu in je eden najvidnejših simbolov Slovenstva. V nedeljo, 27. marca, bo obisk kobilarne še bolj poseben, saj bodo izbrani lipicanski žrebci ob 15. uri nastopili na premierni predstavi Lipiške šole klasičnega jahanja. 

Vstopnica za obisk Kobilarne Lipica zdaj po novem omogoča prost dostop do vseh lipiških znamenitosti v odpiralnem času. Med njimi pa je tudi več kot pet kilometrov zgodovinskih drevoredov in urejenih sprehajalnih poti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.