Vizita za živali > Novice
925 ogledov

To psom naredi grozdje

Pes v vinogradu Profimedias
Če vaš pes poje grozdje, ga nemudoma odpeljite k veterinarju in poskrbite, da čim prej izbruhne zaužito sadje.

Grozdje in rozine so lahko že v majhnih količinah usodne za pse. A strokovnjaki z Ameriške kinološke zveze ob tem opozarjajo, da ne povzročajo vse vrste tega sadja enakih učinkov pri vseh psih.

Pri možnih zapletih pa kljub temu ni mogoče izključiti nobene pasme, spola ali starosti psa. Eden izmed najpogostejših nevarnosti, povezanih z zaužitjem grozdja, je akutna nenadna odpoved ledvic in pomanjkanjem proizvodnje urina.  

Pogosto se v prvih 24 urah po zaužitju pojavi bruhanje in diareja, pri čemer izločki vsebujejo delčke grozdja oziroma rozin. Pogosti simptomi so tudi bolečine v trebuhu, dehidracija in nenavadna šibkost psa.

Čeprav ni povsem jasno, zakaj rozine pri psih sprožajo takšno reakcijo, strokovnjaki opozarjajo, da lahko je že majhna količina svežega ali suhega grozdja za pse celo usodna.

Če vaš kosmatinec poje grozdje, ga nemudoma odpeljite k veterinarju in poskrbite, da čim prej izbruhne zaužito sadje.   

Komentarjev 2
  • porko2 10:42 31.januar 2017.

    Ta prava lovska. Naš pes poje več grodja kot jaz pa je še vedno živ.Kdo se izmišljuje te neumnosti?

  • Snežinko 21:07 29.januar 2017.

    Joj, malce ste že nadležni s temi pretiravanji...dajte se malce umirit, no. Ni treba brez potrebe pretirano ljudi strašit. Zadnjič čokolada, zdaj grozdje... me je kar strah, kaj bo naslednjič "smrtno nevarno že v minimalnih količinah". Včasih me ima, da ...prikaži več bi prav rad spoznal te "strokovnjake". Gremo kaj stavit, da nimajo psa doma?