Vizita za živali > Novice
369 ogledov

Toliko litrov mora spiti vaš pes

Pes pije vodo Profimedias
Veste, koliko litrov vode na dan mora spiti pes in zakaj je tako pomembno, da nosimo vodo s seboj na izlete?

Vsakoletna opozorila veterinarjev, da morajo imeti živali vedno na voljo dovolj sveže vode, niso brez razloga. Pogosto, še posebej v vročih poletnih mesecih, lahko namreč pride do dehidracije živali, ki je lahko usodna.

Posebej morajo biti pozorni pasji skrbniki, ko odidejo s psom na izlet. Poskrbeti morajo, da mu bodo lahko tudi v času, ko bodo zdoma, ponudili svežo vodo. Psi potrebujejo velike količine tekočine, potrebe so še večje poleti in ob povečani telesni aktivnosti.

Velikim psom tudi šest litrov vode

Povprečen pes naj bi na dan potreboval od 0,5 do enega decilitra tekočine na kilogram telesne teže. Seveda je količina spite vode odvisna tudi od hrane. Psi, ki jedo suho briketorano hrano, potrebujejo denimo več vode kot tisti, ki jedo mokro hrano.

Nemški ovčar, ki tehta 35 kilogramov bi moral na dan zaužiti od 1,75 do 3,5 litra tekočine. Mali kuža z osmimi kilogrami pa od 4 do 8 decilitrov tekočine na dan. Velik pes kot je denimo novofudlanec, ki tehta okoli 65 kilogramov, pa bi moral spiti od 3,25 do 6,5 litrov vode dnevno.

V izogib dehidraciji psa mora imeti kuža vedno na voljo dovolj sveže vode, ki jo jemljite s seboj tudi na izlete. Na voljo so tudi prikupne silikonske potovalne sklede, ki so lahko zložljive in jih na potovanju lahko uporabite tudi za hrano. Zavzele bodo zanemarljivo malo prostora, tako ne boste imeli težav z nadležnimi velikimi posodami, ki zapolnijo pol nahrbtnika.

Kdaj je pes dehidriran

Za dehidracijo je več možnosti ob vročem vremenu in ob večji telesni aktivnosti ter ob driski in bruhanju psa. Bolj so dovzetni tudi psi s slabim imunskim sistemom. Na dehidracijo pomislite, ko opazite naslednje simptome: vdrte oči, nezainteresiranost, lenobnost, izguba apetita, oteženo dihanje in suha usta. Kuža zelo malo in včasih težko urinira.

Učinkovit način preverjanja dehidracije je denimo prožnost kože na vratu. Kožo na zgornji strani vratu primite, dvignite in spustite. Pri zdravem psu se koža takoj povrne v prvotni položaj, pri dehidriranem psu pa ne.

Pri debelejših psih, kjer je preizkus s kožo težji, raje preverite dlesni. Biti morajo rožnate in ne lepljive in suhe. Če s prstom pritisnete na zgornjo dlesen, se na tem mestu obarva belkasto. Če je pes zdrav, se bo to mesto hitro, v dveh sekundah, znova obarvalo rožnato. Če ima pes blage simptome dehidracije, mu dajte svežo vodo in poskrbite, da mu ni vroče. Če se kužku stanje v nekaj urah ne izboljša ali so simptomi hujši, ne okrevajte z obiskom veterinarja. 

Dehidracija pri mačkah

V vročih poletnih mesecih moramo biti pozorni tudi na druge hišne živali, ki naj imajo na voljo ves čas dovolj sveže vode. Predvsem pri muckah s slabšim imunskim sistemom lahko ob pomankanju vode hitro pride do dehidracije, ki se kaže kot utrujenost in brezvoljnost, motne oči, hitro bitje srca, mucka sope, njena koža pa je manj elastična.

Večina muck ima rada svežo vodo, ki jo moramo menjati dvakrat na dan. Predvsem mucke, ki jih hranimo s suho hrano pa lahko k pitju vode spodbudimo tudi s fontanami, kjer voda kroži in je tako bolj privlačna za živali. Radi jih imajo tudi psi.