Vizita za živali > Novice
2053 ogledov

Tudi mačke ujame zimska depresija. Kako jim pomagati?

Mačka
Se vam zdi, da je bolna? Mogoče je v depresiji.

Pozimi se marsikaj spremeni, pravzaprav se začne že z jesenjo. Svetlobe je vedno manj, temperatura se niža, vonji z okolja zamirajo, enako je z barvami. Mačje okolje postaja vse manj zanimivo. 

"Mačji svet je veliko bolj skrivnosten in zapleten od pasjega," navaja Pet magazine. "Medtem ko si je razpoloženje psa relativno enostavno razlagati, mačke veliko težje "beremo" dodajajo. 

Mačke namreč nazven ne pokažejo, da je kaj narobe, nimajo posebne obrazne mimike, se posebej ne oglašajo in nasploh so bolj tihe živali. Njihovo živlljenje je kljub temu polno čustev, ki pa navadnemu opazovalcu ostajajo skrita.

Zimsko spanje

Najprej se začenja s spanjem, ki ga je veliko več. Včasih se zgodi, da bo spala po ves dan, in nič kaj je ne bo zanimalo dogajanje okoli nje. Strokovnjaki opozarjajo, da so spremembe najbolj izrazite pri mačkah, ki se sicer rade gibljejo na prostem, saj so je njihovo telo dojemljivejše na spremembe v okolju.

Zivljenje 13.01.14, muc, macek, macka, foto: Shutterstock Mačke Vizita za živali Bodite pozorni na te znake pri mački

Ko je zunaj toplo in lepo, so veliko več časa na prostem, vendar s prihodom prvih hladnih dni veliko več časa preživijo v hiši. Nihanje razpoloženja je najtežje opaziti pri hišnih mačkah, takšnih, ki so v glavnem doma, saj so spremembe v temperaturi in svetlobi iz okolja pri njih manj izrazite. 

Revmatizem

Ob prihodu hadnejših dnipride do izraza še revmatizem, predvsem pri starejših mačkah. Bolezen seveda zelo omejuje njihovo gibanje. Za mačke, ki jih muči revma velja, da bodo ves čas iskale sonce. Ob vsakem žarku sončne svelobe, ki zasije skozi okno, se bo vlegla na to mesto in negibno ležala. Vse to je lahko opozorilo, da ima težave s to boleznijo, zato jo je treba peljati k veterinarju.

Sicer si v tem času pojavijo še prebavne motnje, predvsem zaradi pomanjkanja trave s katero mačke uravnavajo prebavo.

Depresija

Pri depresiji je treba vedeti, da lahko ima mačka veliko težav, zato je treba biti potrpežljiv in počakati, da se prilagodi spremembam. Lahko se zgodi, da bo spremenila prehranjevalne navade, zavračala hrano in nenehno iskala nekaj drugega. S takšnim vedenjem išče več ljubezni in pozornosti.

Takšno mačko je treba animirati, se igrati z njo in ji na tak način pomagati. Svojevrstno mačje zimsko spanje in utrujenost, ki sta posledica depresije tako kot pri človeku zakuhata hormona melatonin ter serotonin, zato jo je treba spraviti pokonci in jo nenazadnje odnesti na sveži zrak. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.