Vizita za živali > Novice
64 ogledov

Tudi Špance je sram

Kljub nevarnosti poklica, se redki matadorji poškodujejo. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Več tisoč Špancev je v soboto zvečer na ulicah Madrida zahtevalo ukinitev bikoborb. Po mnenju protestnikov je nastopil čas za prepoved te krute tradicije, ki je "sramota za državo".

Borcem proti bikoborbam je letos uspelo doseči prepoved bikoborb na znanem festivalu, na katerem so bika pokončali s sulicami. Oblasti v regiji Castilla y Leon so namreč junija prepovedale ubijanje bikov na mestnih festivalih. Konkretno gre za festival Toro de la Vega, kjer so jezdeci na konjih preganjali bika in ga ubili s sulicami.

Protestniki v Madridu so nosili napise: "Bikoborbe - šola krutosti" in "Bikoborbe - nacionalna sramota". Predstavnik Stranke proti zlorabi živali (Pacma) je dejal, da je čas za ukinitev bikoborb in drugih krvavih prireditev.

Bikoborbe imajo tudi svoje zagovornike. Lani so ustanovili prvo društvo, ki ga sestavljajo vzreditelji, matadorji in podporniki corride. V zadnjem času so v španskih mestih pripravili več zborovanj v podporo tej večstoletni tradiciji. Po njihovem mnenju so bikoborbe umetnost in del španske kulture, tako kot flamenko.

Španski časnik El Pais je ta teden poročal, da so lani v državi priredili 1736 bikoborb, kar je 132 manj kot leta 2014, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Komentarjev 1
  • leonardo 08:42 12.september 2016.

    Tudi mene bi bilo sram! Kakšna umetnost in kultura? Barbarstvo!