Vizita za živali > Novice
25 ogledov

Tudi študije Frans Post

Paulus Potter Profimedia - Paulus Potter
V Rijksmuseumu so na ogled postavili razstavo Domišljija in resničnost, na kateri so predstavljene risbe živali iz zbirke muzeja.

Čudež živalskega sveta se že stoletja odraža v umetnosti. Umetniki so živali risali po naravi, po domišljiji ali po pripovedovanjih, pogosto so se umetnine močno razlikovale od realnih podob.

S svojimi risbami so med drugim zastopani umetniki Hendrick Goltzius, Rembrandt, Paulus Potter, Rochus van Veen, Aert Schouman in Willem Witsen. Razstava, ki je postavljena v grafičnih sobah v vseh nadstropjih muzeja, se povezuje z razstavo Frans Post - živali v Braziliji, ki je sočasno na ogled v Philipsovem krilu muzeja.

Post je leta 1636 iz Haarlema potoval v Brazilijo, kjer je risal in slikal tamkajšnjo floro in favno. Ustvaril je risbe najrazličnejših živali, med drugim je narisal mravljinčarje, pasavce in opice. Njegove študije, ki so jih pred nedavnim odkrili v arhivu v Haarlemu, so tokrat razstavljene prvič.

Post je bil v svojem času v izjemnem položaju, saj je imel priložnost eksotične živali opazovati od blizu. Večina umetnikov pa je o takšnih živalih izvedela le iz pripovedovanj raziskovalcev in trgovcev. Če pa je predstavnik katere od na novo odkritih živalskih vrst le preživel dolgo potovanje, je svoje novo domovanje našel v živalskem vrtu evropskih princev

V 17. stoletju so bile pri umetnikih priljubljene tudi domače živali, kot so krave, prašiči ali psi. Na Nizozemskem se jim je najbolj posvečal Paulus Potter, veliko njegovih izjemnih del na papirju je razstavljenih v Rijksmuseumu.

Zanimanje za živali se je med umetniki še povečalo v 18. stoletju. Tedaj so bile tudi eksotične živalske vrste že sistematično popisane in klasificirane, umetniki pa so se prilagodili zahtevam naročnikov in hiteli s študijami različnih živalskihvrst.

Z odprtjem živalskega vrta v Amsterdamu leta 1838 so dobili možnost, da najrazličnejše živali rišejo v živo. Eden rednih obiskovalcev je bil August Allebe, ki je znal bolj kot kdorkoli drug v svoji risbi ujeti tudi značaj živali.

Razstava bo na ogled do 8. januarja, še piše na spletni stani muzeja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.