Vizita za živali > Novice
103 ogledov

Ujeli orjaško podgano

Orjaška podgana Profimedias Simbolična fotografija.
V Angliji so ujeli orjaško podgano dolgo 61 centimetrov.

V Angliji so ujeli orjaško podgano mošnjičarko (cricetomys bambianus), ki je bila skupaj z repom dolga kar 61 centimetrov. Vrsta izvira iz Gambije, zaradi njene izjemne inteligentnosti in velikosti pa je v Angliji pa tudi v nekaterih drugih delih Evrope priljubljen hišni ljubljenček. Kot divja žival je močno razširjena v podsaharski Afriki.

 

Invazivna vrsta 

Ta vrsta podgane lahko zraste do 90 centimetrov, polovico dolžine pa predstavlja rep. Že leta 2003 so jo v ZDA prepoznali kot nevarno invazivno vrsto. Na Floridi jih je v naravo izpustil nek rejec, po nekaterih ugibanjih, naj bi bile celo odgovorne za tedanji izbruh bolezni monkeypox v ZDA, ko se je okužilo 20 ljudi.

Zdaj se po poročanju britanskega tabloida The Sun te invazivne vrste bojijo tudi na Otoku, predvsem zaradi neodgovornega lastništva in spuščanja v naravo.

Odkrivajo mine 

Sicer pa so to lahko zelo prijazne in koristne živali, če jih treniramo na pravilen način. Dva Belgijca sta denimo ustanovila podjetje APOPO, kjer trenirajo to vrsto podgane za iskanje min. Ugotovila sta, da so podgane mnogo cenejše za usposabjanje kot psi. Za izurjenje popolne podgane za odkrivanje min potrebujeta okoli 7.300 dolarjev, za psa pa okoli 25.000 dolarjev. Za šolanje podgane se potrebuje devet mesecev. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.