Vizita za živali > Novice
856 ogledov

Ustrelili so medveda Tima

Timi Zoo park Rožman
Timu je vodja Zoo parka Rožman že kot mladičku rešil življenje. V noči na soboto pa mu je nekdo spet stregel po življenju.

V noči iz petka na soboto je neznanec ustrelil medveda Tima iz ZOO parka Rožman. Vodja parka Jože Rožman pravi, da je danes s Timom nekoliko bolje, bodo pa v ponedeljek veterinarji znova podali mnenje o njegovem stanju.

Pravi, da je bilo še v petek zvečer vse normalno, ko so v soboto zjutraj prišli do Timove ograde, pa jih je čakal grozljiv prizor. Tim je bil ustreljen v hrbet: “Če bi ga ustrelili centimeter nižje, bi bil hrom in bi ga morali uspavati,” pravi Rožman, ki je 13 let nazaj Timu kot malemu medvedku rešil življenje.

Želeli so ga nagačiti 

Timi | Avtor: Zoo park Rožman Zoo park Rožman
“Res je, da smo na paprirju živalski vrt, a smo v resnici predvsem zatočišče za živali, ki nimajo kam drugam,” pojasnjuje. Ko je bil Tim še mladiček, je bilo po njegovih besedah moderno nagačiti mladiče raznih živali.Tima in njegovega medvedjega brata je v ta namen želel odkupiti nek Italijan.

“Jaz sem pa štiri mesece zavlačeval in grozil ter računal na to, da bosta medvedka toliko zrasla, da ne bosta več zanimiva,” se spominja. In tako je bilo. Ko se je Italijan končno naveličal čakanja, je spredvidel, da sta medveda prevelika in tako jih je lahko odkupil Rožman. Timov medvedji brat je zaradi bolezni umrl pred tremi leti, Tim pa je kot prijazen medo še v petek razveseljeval obiskovalce ZOO parka Rožman.

Rožman ne ve, kdo bi želel škodovati Timu: “Imeli smo toliko dela in skrbi s Timom, da nismo imeli časa misliti na to.” Zaenkrat tudi ne ve, s kakšnim strelnim orožjem se je neznanec spravil na medveda.

Za poškodovane živali 

Zoo park je bil dolga leta drugi dom za poškodovane, bolne in osirotele živali. Največkrat so pomagali mladičkom srne, ki so bili najdeni ali poškodovani ob košnji ali v prometnih nesrečah. Imeli so tudi divje prašičke, medvedja bratca ter številne druge živali.

"V letu 2003 je Slovenija prevzela evropsko zakonodajo. Takrat se je za nas in naše živali začela nova pot, saj nam nova zakonodaja ni več dovoljevala pomagati pomoči potrebnim živali," pravijo. Zato so v letu 2007 pridobili dovoljenje, ki jim je omogočalo, da so lahko še naprej prostovoljno skrbeli za živali.

"V teh letih smo postali večji in aprila 2013 pridobili status živalskega vrta, le-to pa nam omogoča nove možnosti. Večina pri nas živečih živali nosi s seboj žalostno zgodbo, zato se trudimo in skušamo nuditi dobro oskrbo, dobro počutje živalim in dobro predstavitev obiskovalcem," zaključujejo. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • maresem 07:05 17.avgust 2015.

    Crkni ti gnoj od človeka!

  • maresem 07:03 17.avgust 2015.

    nagačit bi bilo treba tvojo glavo, ki je brez možganov, idiot neandertalski

  • sintesi 05:59 17.avgust 2015.

    @korli-za nekatere zverine je škoda denarje da bi jih nagačili