Vizita za živali > Novice
1315 ogledov

V ljubljanskem ZOO novo igrišče in novi mladički

Nove pridobitve v ZOO Ljubljana
1/7
ZOO Ljubljana
ZOO je od pomladi bogatejši za številne mladičke. Najnovejši so "aleksandri".

Igrišče se razprostira ob velikem bajerju na osrednjem območju pod okrepčevalnico. "Tudi to tretje otroško igrišče, ki ga ob petnajstletnici že v tretje poklanja zelo življenjska zavarovalnica NLB Vita, je unikatno in prvo te vrste pri nas, omogoča
pa gibalne izzive in zabavo prav vsem generacijam,"
je dejala Barbara Mihelič, strokovni vodja ZOO Ljubljana. 

Ob obisku živalskega vrta boste sicer lahko spoznali številne nove mladičke. "Prvi letošnji mladiči so bile surikate, sledile so divje svinje, mare, črne čopičarke, liči antilope, papiga aleksander ter ovce in pujsi na slovenski kmetiji ter v otroškem živalskem vrtu," navajajo pri ZOO Ljubljana. 

Nove pridobitve v ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Trije mladički med surikati

"Krdelo surikat se je v začetku marca povečalo kar za tri člane," razlagajo pri ZOO Ljubljana. "Prav zanimivo jih je opazovati
pri delitvi dela ob skrbi za mladiče, ki jih stalno spremlja varuška. Ta jih uči vseh spretnosti surikat, ko ostali stražijo, se sončijo, brskajo za hrano ali kopljejo in popravljalo podzemno bivališče."

Štirje malčki drobencljajo za divjo svinjo odeti v progaste kožuhe, da se lažje prikrijejo v okolju. "Na svet so pokukali konec marca," razlagajo pri ZOO Ljubljana. "Zelo hitro rastejo. Mamo posnemajo pri ritju za hrano in valjanju v blatu. Tako se hladijo in negujejo kožuh. Posebej zabavni pa so, ko se podijo po ogradi."

Nove pridobitve v ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Samec čopičarke prenaša mladička dvojčka

Samec črne čopičarke je od začetka aprila prenaša mladiča dvojčka na svojem hrbtu, samica pa ju le doji. "Tako ji ostane dovolj časa za prehranjevanje in počitek, da ima dovolj mleka za presenetljivo velika mladiča, glede na njeno težo in velikost," pojasnjujejo pri ZOO Ljubljana. 

Drobna liči antilopa se je prav tako skotila v začetku aprila. "Skoraj takoj se je postavila na majave, tanke noge in sledila mami, ki pa jo je prvi teden skrivala v grmovju," navajajo pri ZOO Ljubljena. "Tam na varnem je večino časa prespala, saj je še dojenček."

Zabavno je tudi na slovenski kmetiji, saj tri jagnjeta bovške ter jezersko-solčavske pasme, preizkušajo, katero hitreje teče in je bolj spretno pri skokih. Njihove mame pa budno spremljajo razposajeno igro svojim mladičev.

Najnovejši mladiči so trije "aleksandri"

Najnovejši mladiči pa so trije »aleksandri«, ki se še vedno stiskajo s svojo mamo papigo v gnezdu v duplu. "Goli so in popolnoma nebogljeni," pravijo pri ZOO Ljubljana. "Izstopajo njihovi veliki kljuni in trebuščki. Stalno so lačni in od svojih staršev z glasnim oglašanjem zahtevajo hrano."

Nove pridobitve v ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Mala Leona, mladič šimpanzov, je v ljubečih rokah mame Neže in očeta Borisa praznovala svoj drugi rojstni dan. "Obvlada igro, spretno zna plezati, se poditi po plezalih in viseti z glavo navzdol," pišejo pri ZOO Ljubljana. 

Mladiček Chapmanove zebre, Črt je sredi aprila dopolnil pol leta. Mala alpaka Evropa, prepoznavna po črni barvi, pa dela preglavice mami Aziji in kljub začetni majhni teži hitro raste. 

Dvogrba kamela Gobi pa je konec marca praznovala svoj prvi rojstni dan.

Nove pridobitve v ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

Pozimi številne prenove

Končana je tudi prenova spodnjega dela vrta ob centralnem bajerju. "Utrip v Živalskem vrtu je bil letošnjo zimo daleč od zimskega spanja," pravi direktorica Zdenka Ban Fischinger. "Veseli smo popolne komunalne, infrastrukturne in energetske sanacije vrta, ki je bogatejši za kanalizacijo, plinovod in del vodovodne napeljave in zagotovitev električne in optične napeljave po celotni obhodni poti
vrta."

Prekopavanje so izkoristili še za izvedbo novega odseka oskrbne poti za centralnim bajerjem, zamenjavo dotrajanega mostu, novo pozelenitev ter kompletno sanacijo bajerjev ter otokov za pelikane in lemurje.

Nove pridobitve v ZOO Ljubljana | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.