Vizita za živali > Novice
130 ogledov

"V reklamah nas prepričujejo o učinkovitosti glukozamina"

Gregor Majdič Anže Petkovšek
Psi so danes za večino ljudi ne le domača žival, temveč čisto pravi družinski člani, za katere skrbimo z enako skrbjo kot za druge člane naših družin. Žal imajo psi precej krajšo življensko dobo kot ljudje, zato se morajo vsi lastniki soočati z boleznimi svojih ljubljenčkov.

Zelo pogosto, še posebej pa pri večjih pasmah, se pojavljajo bolečine v sklepih. Te nastanejo kot posledica prirojenih ali pridobljenih napak v sklepih. Dve najpogostejši motnji sta displazija sklepov, prirojena napaka, pri kateri je sklep (največkrat kolčni, pogosto pa tudi kolenski ali komolčni) nepravilno oblikovan, zaradi česar sčasoma pride do vnetja sklepa, ter pridobljeno vnetje sklepa ki se lahko razvije kot degenerativna bolezen, lahko pa je posledica kakšne manjše poškodbe. Ne glede na vzrok pa bolečina v sklepih povzroči velike spremembe.

Pes težko vstaja, ne more več hoditi na sprehode, ne more se več igrati z lastnikom ali drugimi psi. V težjih primerih pes sploh ne more več hoditi na primer po stopnicah ali noče več na sprehode, zaradi česar seveda trpi skupno življenje lastnika in psa.

Pogosto s protibolečinskimi zdravili 

Vnetje sklepov je bila do nedavnega neozdravljiva bolezen. Veterinarji psom največkrat pomagajo s protibolečinskimi zdravili, ki pa po dolgotrajnem jemanju povzročajo številne stranske učinke, pa tudi njihova cena je dolgoročno visoka, saj jih je potrebno jemati redno mesece oziroma leta. Pri zelo hudih vnetjih lahko veterinarji izvedejo operacijo sklepov, v skrajnem primeru tudi nadomestijo sklep z umetnim, a takšne operacije so zelo drage in zapletene, pa tudi okrevanje psa po operaciji je dolgo.

V zadnjih letih se pojavljajo na prostem trgu in pri veterinarjih nove metode zdravljenja tovrstnih težav. V reklamah nas pogosto prepričujejo o učinkovitosti glukozamina, ki naj bi pomagal pri vnetjih sklepov. Žal se je njegov učinek v nadzorovanih kliničnih raziskavah  izkazal za zelo majhen, njegova cena ob dolgotrajnem jemanju pa ni zanemarljiva.

Nekateri veterinarji v tujini zdravijo tovrstne težave z zlatom, tako da koščke zlata vstavijo v okolico sklepa, vendar tudi ta metoda ni prestala resnih kliničnih raziskav. V zadnjem času pa se uveljavljata dve novi metodi, ki ne le da obetata, temveč že predstavljata kar malo revolucijo na področju zdravljenja sklepnih težav.

Prva metoda se imenuje PrP in pri njej veterinar iz krvi pasjega bolnika izloči del, ki vsebuje veliko krvnih ploščic (trombocitov) ter različne rastne faktorje, ki se nahajajo v krvi, in ta ekstrakt krvi vnese z injekcijo neposredno v sklep. Metoda kaže dobre rezultate tudi v kliničnih raziskavah, žal pa je njena učinkovitost časovno omejena. Raziskave kažejo, da z metodo Prp omilimo težave za nekaj mesecev, potem pa je postopek potrebno ponoviti.

Druga metoda, ki uživa vedno več zaupanja tako med lastniki psov (in tudi drugih živali, konjev, muc) pa tudi med veterinarji, pa je zdravljenje z matičnimi celicami. V vsakem od nas, pa tudi v telesu naših živali, se nahajajo odrasle matične celice, čisto posebne celice, ki se niso razvile v specializirane celice, temveč ostajajo v različnih tkivih kot nekakšne rezervne celice.

Žal je pri sesalcih teh celic večinoma premalo, da bi jih lahko telo samo izkoritilo, a po zaslugi napredka v medicini in biotehnologiji, lahko danes te celice namnožimo v zadostnem številu, da jih lahko uporabimo za zdravljenje. Tako lahko že danes svojega psa (ali konja ali muca) uspešno zdravite z matičnimi celicami tudi v Sloveniji, saj se lahko v Sloveniji pohvalimo, da smo bili med prvimi na svetu, ki smo takšno zdravljenje pripeljali do lastnikov živali. Vedno več kliničnih raziskav (pri ljudeh in živalih) potrjuje uspešnost zdravljenja  sklepnih obolenj z odraslimi matičnimi celicami, rezultati pa tudi kažejo, da je takšno zdravljenje učinkovito, dolgotrajno ter varno, saj se danes matične celice pri živalih uporabljajo že skoraj deset let. 

Prof. dr. Gregor Majdič je priznan slovenski znanstvenik, pisatelj in popotnik. Je tudi ustanovitelj ter strokovni direktor podjetja Animacel, ki se eno od prvih na svetu ukvarja z zdravljenjem živali s pomočjo matičnih celic. 

Kolumne izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Žurnal24.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.