Vizita za živali > Novice
4738 ogledov

V resnici je to največja kača na svetu

Piton Sutterstock
Največja kača zraste tudi deset metrov ...

"Največja kača na svetu je mrežasti piton (Phyton retuculatus), ki zraste tudi okoli deset metrov, zaradi svojega živahnega značaja pa je zelo zahtevna vrsta in je zato manjkrat hišni ljubljenček," nam je pojasnila predsednica Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo Nika Leben.

Pravi, da imajo v društvu Mrežko, ki jo ima podpredsednik društva Aleš Abram in ima zdaj približno pet metrov.

V vivariju, za katerega prav ta trenutek zbirajo sredstva, pa bodo na ogled burmanski pitoni. Ti so takoj naslednji po velikosti, saj zrastejo od šest do osem metrov. "Ne vemo še, ali bo med kačami v vivariju tudi Mrežka, saj je odvisno predvsem od tega, ali bom imela dovolj prostora. Možno pa je, da bi nam popestrila otvoritev," pravi.

Lahko kupite vstopnice zdaj in tako pomagate

Nika v vrtcih in šolah vodi tudi razne delavnice, kjer otroci spoznajo tudi kače. "Otroci so nad kačami navdušeni, saj se ji zdijo res zanimive živali. Nekateri se po prvi zadržanosti zaradi nepoznavanja premislijo in kačo z veseljem pobožajo, tisti redki, ki pa občutijo veliko strahu, se raje malo umaknejo," pojasnjuje. Ugotavlja, da je včasih v dobi najstništva teh strahov nekoliko več, saj so kače pogosto predstavljene kot zlobna in nevarna bitja.

Nika v tem trenutku  pripravlja nov projekt, in sicer največji center za eksotične živali v Sloveniji - vivarij Bioexo. V njem bomo predstavili pestro zbirko eksotičnih živali, naravoslovnega materiala ter nadaljevali dobro delo s širjenjem pozitivnega odnosa do živali. 

Prav zdaj za vivarij preko portala Adrifund zbirajo sredstva. Podprete jih lahko na način, da že zdaj TUKAJ kupite vstopnice ter pomagate pri nakupu opreme za eksotične živalice. Te boste lahko nato s svojimi vstopnicami kmalu obiskali v vivariju. Za donacijo 100 evrov, bo lahko vaš otrok v vivariju praznoval rojstni dan, za 50 evrov pa se bo lahko udeležil delavnice z eksotičnimi živalicami.

"Veliko ljudi je že spoznalo delovanje Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo, sama sem tudi lastnica velikega števila eksotičnih živali od katerih je kar veliko živali posvojenih ali najdenih. In želja po ustanovitvi lastnega vivarija zori v meni že zelo dolgo," opisuje Nika.

"V vivariju obiskovalci spoznajo nove živali, izvedo od kod prihajajo, ter v terariju vidijo v kakšnem okolju so prisotni v naravi, saj se poskuša njihov prostor čimbolj prilagoditi naravnemu," nam je pojasnila Nika. Z dodanimi interaktivnimi vsebinami pa spoznajo nova dejstva o živalih in pomembnosti varovanja okolja ter vsake vrste: "Pri posebnih delavnicah vključenih v program spoznajo, kakšen je dotik teh živali ter tako praktično doživijo izkušnjo, preko katere se največ naučijo." 

V fotogaleriji spodaj lahko vidite fotografije Mrežke, ko je bila še majhna in z Alešom, ko je že zrasla.

1/4
Bioexo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.