Vizita za živali > Novice
108 ogledov

V Sloveniji nova klopna bolezen

Klop Profimedias
“Hepatozoon canis je enocelični parazit, ki se prenaša s pasjim klopom, Rhipicephalus sanguineus. Ta se okuži s krvjo okužene živali, in sicer so naravni rezervoar parazita lisice.

“Psička Greta, mešanka, ki je bila pred kratkim posvojena iz zavetišča, je ravno dopolnila eno leto, ko je k nam prišla zaradi nenadnega začetka bruhanja, driske, potrtosti in zmanjšanega apetita,” opisuje veterinarka Petra Hodnik z Veterinarske ambulante Buba.

Pojasnjuje, da je telesna temperatura psičke tekom diagnostike in zdravljenja nihala, in sicer od 39.6 do 41.2 stopinj Celzija, prav tako je nihalo tudi njeno počutje. “Razen zmernega povišanja števila belih krvnih celic, ki se je sčasoma povečevalo, drugih odstopanj v diagnostiki ni bilo,” se spominja.

Po začetni neuspešni terapiji z antibiotiki, antacidi, dieto, in tako dalje, so se odločili poslati kri v zunanji laboratorij na preiskavo na točno določenega povzročitelja. In že v dveh dneh so prejeli rezulta. Psička je bila pozitivna na Hepatozoon canis.

Klopa mora pojesti

“Hepatozoon canis je enocelični parazit, ki se prenaša s pasjim klopom, Rhipicephalus sanguineus. Ta se okuži s krvjo okužene živali, in sicer so naravni rezervoar parazita lisice,” pojasnjuje Petra Hodnik. Dodaja, da se pes okuži le tako, da klopa pojé, razvojna oblika povzročitelja pa se v črevesju sprosti, s krvjo se razširi po telesu – jetrih, ledvicah, vranici, bezgavkah, kjer s svojim razvojem uničuje celice in s tem povzroča vnetja. Približno štiri tedne po okužbi preide v bele krvničke in tako se klop ob hranjenju okuži.

“Je zelo redka bolezen, ki v Sloveniji po nam znanih podatkih do sedaj še ni bila odkrita in je tako Greta najverjetneje prva diagnosticirana psička s to boleznijo,” pravi. Redka pa je po njenih besedah zato, ker je za okužbo potrebno, da pes inficiranega klopa pojé, klinični znaki so zelo nespecifični, pojenjajo in se znova pojavijo, bolezen pa lahko poteka tudi brez simptomov in le-ti izbruhnejo ob oslabljenem imunskem sistemu.

Bolezen je ozdravljiva: “Za Greto pričakujemo, da bo v nekaj tednih popolnoma ozdravljena. Ob tem se poraja vprašanje koliko psov je še okuženih pa še niso bili odkriti. Vsekakor bomo v prihodnje še bolj pozorni tudi na to novo bolezen, ki je še en dober razlog več za preprečevanje infestacije s klopi z učinkovitimi sredstvi.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.