Vizita za živali > Novice
84 ogledov

V sredo se je ljubljanskem živalskem vrtu skotila zebra

Zebra Petra Hrovatin/ZOO Ljubljana
V ljubljanskem živalskem vrtu se je gruči mladičkov damjekov, surikat, alpak, gvanak in kanadskega bobra v sredo navsezgodaj zjutraj prideužila še zebra.

V sredo navsezgodaj zjutraj so v ljubljanskem živalskem vrtu pričakali še zebro. "Njenega mladiča smo pričakovali že v začetku poletja, a smo se ušteli pri štetju dni, saj brejost pri zebrah traja kar 12 mesecev. Mladič se je takoj postavil na dolge in majave noge ter sledil mami," je navedla Irena Furlan z Živalskega vrta Ljubljana in dodala, da ga obiskovalci lahko opazujejo tudi, ko pri mami sesa mleko in teka po ogradi, pri tem je še neroden ter se včasih spotakne. "Kot vsi novorojenčki potrebuje kar nekaj počitka. Ko pa je buden, zvedavo opazuje naše obiskovalce," je še izpostavila biologinja in pedagoška vodja.

Velik naraščaj - kar šest mladičkov - ima tudi čreda kozorogov, ki je novo orado. Staro je namreč poškodoval žled pred več kot dvema letoma. Poleg poplave mladičev v ogradi alpskih kozorogov, so ''zibali'' tudi damjeki, surikate, alpake, gvanaki in kanadski bobri.

Leona se že postavlja na noge

šimpanzi | Avtor: ZOO Ljubljana ZOO Ljubljana
Konec marca je rodila mladiča tudi šimpanzinja Neža. A kot sporočajo iz ljubljanskega živalskega vrta mala Leona ni več novorojenček, čeprav še vedno veliko spi v naročju mame Neže.

Leono pa šimpanzja mama Neža že uči kako se postaviti na lastne noge in kako jahati na maminem hrbtu, kar bo prav kmalu obvladala. Neža se z Leono igra, jo doji, ljubkuje in neguje. Pri vzgoji sodeluje tudi šimpanz Boris, Leonin očka, ki pa ve kdaj Neža in Leona potrebujeta zasebnost. Takrat se umakne.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.