Vizita za živali > Novice
28511 ogledov

V teh dneh bo nad Slovenijo letelo 380.000 vab

Steklina Shutterstock
Pozor, strupeno!

Z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) obveščajo, da začenjajo z jesensko akcijo cepljenja lisic proti steklini. Akcija bo trajala predvidoma do konca oktobra 2017. 

Vabe bodo polagali v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško, z višine 300 metrov, s pomočjo posebej prirejenih letal. 

Pojasnjujejo, da se bo polaganje vab za cepljenje lisic proti steklini izvajalo iz letališč: Letališče Jožeta Pučnika - Ljubljana, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto; po potrebi bodo vključena tudi letališča v Slovenj Gradcu, Celju in Divači.

Cepivo proti steklini, vaba | Avtor: Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
To je edina učinkovita metoda

Na Upravi pravijo, da se v Sloveniji kot tudi v Evropi večinoma pojavlja silvatična oblika stekline. Večino primerov stekline ugotovijo pri lisicah, pri drugih živalih  kot so pes, konj ali govedo pa so ugotovljeni primeri po tem, ko se je stekla lisica stepla z oziroma je ugriznila necepljeno domačo žival.

Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja po njihovih izkušnjah edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živali. Z izvajanjem te metode je večina zahodno evropskih držav steklino že izkoreninila.

"V Sloveniji se peroralno cepljenje lisic izvaja že od leta 1988. Od leta 1995 se vabe polagajo s pomočjo letal. Letno se izvajata dve akciji cepljenja lisic, spomladanska in jesenska," naštevajo.

Obravnava se kot ugriz stekle živali

V vsaki akciji se položi okoli 380.000 do letos 460.000 vab, gostota položenih vab je 20 do 26 vab na kvadratni kilometer. 

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja in kapsule s cepivom. Zunanji ovoj je namenjen privabljanju lisic in vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker - tetraciklin. Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic uprava spremlja uspešnost vakcinacije oziroma odvzema vab.

Uprava opozarja sprehajalce in obiskovalce gozdov, naj se ne dotikajo nastavljenih vab. Če pride vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom. "Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto," dodajajo.

Pojavnost stekline pri nas 

Leta 1988, ko je Slovenija pričela s peroralnim cepljenjem lisic prosti steklini, je bilo ugotovljenih kar 1.067 primerov stekline. Po uvedbi letalskega polaganja vab, pa je število pojavov bolezni drastično upadlo. Zadnji primer silvatične stekline je bil po navedbah strokovnjakov z Uprave ugotovljen v Sloveniji januarja 2013, in sicer pri lisici.

V skladu z zahtevami Mednarodne organizacije za zdravje živali (OIE) se je Slovenija v letu 2016 razglasila za državo, prosto stekline.

vabe za lisice | Avtor: uprava za varno hrano uprava za varno hrano

Komentarjev 8
  • smejka 09:11 29.september 2017.

    OTROCI RADI BRSKAJO, TOREJ JE NEVARNO

  • pikijakob 12:17 28.september 2017.

    Hecno cepivo. Če prideš v stik z njim, se moraš it cepit proti steklini. Potem je to cepivo z živim virusom in dejansko okužujejo lisice.?

Sorodne novice