Vizita za živali > Novice
1295 ogledov

V trgovinah le še rešene živali

Zavetisce, pes Profimedias
Kalifornija je postala včeraj prva ameriška zvezna država, kjer bodo lahko v trgovinah s hišnimi ljubljenčki prodajali le še rešene živali.

V skladu z novim zakonom trgovine ne bodo več smele prodajati psov, mačk in zajcev od vzrediteljev, temveč le še tiste iz zavetišč. Kazen za kršitelje znaša 500 dolarjev.

Borci za pravice živali so novo ureditev pozdravili kot korak naprej v boju proti t. i. tovarnam mačk in psov. Po njihovih navedbah lahko tovrstna industrija velikega obsega, v kateri živali vzrejajo izključno z namenom dobička, vodi v nehumano ravnanje, živalim pa povzroča čustvene travme in zdravstvene težave.

Potrebna je dokumentacija

Novi zakon, ki so ga v Kaliforniji potrdili konec leta 2017, od trgovin z ljubljenčki terja dokumentacijo o tem, od kod izvira vsaka žival, oblasti pa jih bodo tudi redno pregledovale. Zakon ne bo vplival na vzreditelje, ki sami prodajajo živali, niti na prodajo živali med lastniki, poroča britanski BBC.

Nekatere lastnike trgovin z živalmi skrbi, da bodo zaradi zakona propadli, v določeni meri pa so mu nasprotovali tudi v ameriškem kinološkem združenju, češ da omejuje lastnike ljubljenčkov.

Član kalifornijskega kongresa, ki je zakon predložil, Patrick O'Donnell, na drugi strani vztraja, da ta ni le velika pridobitev za "naše štirinožne prijatelje", temveč tudi za kalifornijske davkoplačevalce, ki za zatočišča za živali namenjajo na milijone.

Kalifornijski zakon je prvi tovrstni zakon, ki velja za kako celotno ameriško zvezno državo, so pa tovrstne predpise že prej uvedli ponekod na lokalni ravni.

V Angliji so medtem v začetku meseca potrdili podoben zakon, ki prepoveduje prodajo pasjih in mačjih mladičev iz tretje roke.

Komentarjev 2
  • vzev 14:24 02.januar 2019.

    Kako rešene živali v trgovinah? Kdo bo pa šel v trgovino kupiti psa, če ga pa v zavetišču dobi skoraj zastonj. Drugače pa neumen zakon v Angliji. Zakaj bi moral kupovati psa z redovnikom, če dobim istega brez rodovnika za ...prikaži več manj denarja. Če bi tisti z rodovnikom bili cenejši bi jih pa kupil pri njih. Razlike med njimi pa tako ni.