Vizita za živali > Novice
196 ogledov

Veliki kot podgane in neobvladljivo lačni ...

Orjaški polž Profimedias
Veliki so kot podgane, so neobvladljivo lačni, za seboj pa puščajo dolgo sled sluzi. Jih poznate?

Pozabite na polže, ki jih vidite zunaj pred hišo. Na fotografijah vidite orjaškega afriškega polža, ki izvira iz vzhodne Afrike in velja za eno najbolj škodljivih vrst polžev na svetu, saj pri hrani ni izbirčen.

V njegov izbor spada več kot petsto vrst rastlin, rad se posladka s sadjem in celo z drugimi polži. Ker so zelo odporni in se hitro množijo, lahko naredijo izjemno škodo. V divjini so prenašalci zajedavcev, ki so nevarni tudi za človeka, zato jih denimo v Avstraliji neusmiljeno pobijajo.

Orjaški afriški polž | Avtor: EPA EPA

Stane pet evrov 

Zaradi svoje izjemne velikosti in simpatičnega videza pa so pri nas priljubljeni kot hišni ljubljenčki. Na strani Društva za ljubitelje eksotičnih živali piše, da ga lahko kupite za pet evrov. “Orjaški afriški polži potrebujejo posodo, ki je vsaj trikrat večja od dolžine polža v širino in globino,” opisujejo. Višina mora biti tolikšna, da polž lahko hodi brez dotikanja pokrova.

Opozarjajo, da mora biti prostor za polže zračen, ni pa potrebe, da je pokrov za prezračevanje prevelik, saj mora ostati njihovo okolje dovolj vlažno. “Na dnu posode mora biti substrat, zemlja iz vrta ali zemlja za rože. Zemlja naj bo vlažna, a ne preveč mokra,” svetujejo. Temperatura v terariju mora biti med 19 in 26 stopinj Celzija.

Za hrano lahko uporabite vse vrste surovega sadja in zelenjave, v Bioexo svetujejo, da jim damo tudi sipino kost, saj potrebujejo kalcij. Klacij v prahu lahko potresete tudi po njihovi hrani.

“Teh polžev ne smete nikakor izpustiti v naravo. Spadajo med invazivne vrste, v nekaterih država ZDA jih štejejo že med škodljivce,” še opozarjajo v društvu. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.