Vizita za živali > Novice
1003 ogledov

Veljajo za odporne ptice

Eklektus Miha Purgar
Imajo radoveden in miren značaj, njihova življenjska doba pa znaša tudi 75 let.

"Eklektus je zelo priljubljena papiga zaradi svoje lepote, barve perja in zaradi svoje mirne narave," pravi Miha Purgar, ki se ukvarja z vzrejo srednjih in velikih papig.

Eklektusi v hrani potrebujejo veliko vitamina A, zato njihovo prehrano sestavlja 70 odstotkov sadja in zelenjave ostalih 30 odstotkov pa mešanica semen za velike papige. "Primerna hrana za njih je: korenje, banana, kuhana koruza, mango, jabolko, jagode, rdeča paprika …" opisuje.

Ob pravilni negi brez zdravstvenih težav

Eklektus | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar
Eklektusi po besedah Purgarja veljajo za odporne ptice, ki praviloma ob pravilni prehrani in negi nimajo zdravstvenih težav. "Pri nakupu Eklektusa se moramo zavedati, da smo dobili novega družinskega člana, ki vam bo delal družbo še vrsto let. Njihova življenjska doba znaša od 50 do 75 let," opozarja. Purgarja med papigami najbolj navdušujejo prav eklektusi, "saj so karakterno res nekaj posebnega."

Ta vrsta ptice je primerna tako za družine kot tudi posameznika. "Njihova čudovita lastnost je, da sprejmejo celo družino in ne le posameznika kot nekatere druge vrste," opisuje. Uvrščajo jih med prve tri najbolj govorno sposobne papige. Ročno hranjeni Eklektusi veljajo za tihe ptice, ki rade govorijo in so zelo družabne ter radovedne. Pravi, da nam zaradi svojega posebnega karakterja izkažejo tudi veliko zaupanja in nam res polepšajo življenje.

Razlika v barvi

Eklektus | Avtor: Miha Purgar Miha Purgar
Pri Eklektusih se oba spola po barvi močno razlikujeta. Opisuje, da so samičke spektakularne, saj poznamo kombinacijo rdeče, vijolične, kostanjeve barve, modre in rumene. Pri samičkah sta zgornji in spodnji del kljuna črna. "Samčki so skoraj povsem zeleni, rdeči in črni pod letalnimi peresi in ob straneh telesa. Zgornji del kljuna samčkov je oranžen z odtenkom rumene barve, spodnji del pa črn," opisuje. 

V naravi živijo v severnih delih Avstralije, Nove Gvineje, Salomonovi otoki, Maluki otokov in drugih odročnih pacifiških otokih vzhodne Indonezije. Njihov naravni prostor so pragozdovi in gorati predeli do višine 1.900 metrov.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.