Vizita za živali > Novice
442 ogledov

Vroče morje: Ribe v našem morju se selijo

Profiemdia
Zaradi visokih temperatur imajo težave tudi ribe.

V času vročinskega vala se segrevajo tudi morje in reke. Temperatura morja v Kopru je opoldne dosegla visokih 29 stopinj Celzija, Kolpa v Metliki jih ima dobrih 28. Visoke temperature so za ribe muka, predvsem tiste, ki živijo v rekah, pravijo ribiči.

Bodo padali rekordi?

"Temperature morja in rek so res visoke, a vročinski valovi letos niso tako dolgi, da bi dosegle rekordne vrednosti," je dejal dežurni hidrolog na Agenciji RS za okolje Andrej Golob.

 Ni pričakovati, da bi temperatura morja tokrat presegla rekord iz leta 2010, ko so v Kopru izmerili 31,1 stopinje Celzija.

Prav tako tudi za reke ne pričakujejo, da se bodo ogrele do rekordnih temperatur. Najvišje temperature rek so po njegovih navedbah sicer izmerili v letih 2003 in 2013. Rekord je tedaj dosegla Kolpa s 30 stopinjami Celzija, je povedal.

Ribe na slovenski obali se premaknejo nižje

Ribe v morju se lahko premikajo in prostorsko niso tako omejene kot v ribnikih, jezerih in manjših potokih, je dejala vodja Morske biološke postaje v Piranu Andreja Ramšak. Na visoke temperature se po njenem pojasnilu najprej odzovejo s selitvijo v vodo, ki je zanje bolj ugodna. Tako se tiste na slovenski obali premaknejo nižje v Jadran.

Težave pa imajo po njenih besedah lahko tiste, ki so teritorialne in ne migrirajo na daljše razdalje. Te se morajo potem prilagajati. Če tega ne morejo, umrejo, je dejala.

Zaradi višje temperature morja je običajno tudi nižja koncentracija kisika v vodi. Dihanje rib se po njenih besedah pospeši, kar povzroči stresen odgovor na ravni telesa in celic. Zaradi pospešenega dihanja se poveča tudi delovanje mitohondrijev in nastane več kisikovih radikalov, ki poškodujejo beljakovine.

Muka za sladkovodne ribe

Težave pa imajo lahko tudi zaradi posledic visokih temperatur v okolju. Tako bodisi ni na voljo dovolj plena bodisi jih napadejo paraziti in zbolevajo, je opozorila Ramšakova.

Kolpa | Avtor: Jure Petkovšek Jure Petkovšek
"Visoke temperature so za ribe muka," je dejal tajnik ribiške družine Metlika Davorin Šoštar. V topli vodi ni dovolj kisika, tako da se ribe po njegovih besedah zadržujejo v globljih tolmunih ali pod slapovi, kjer voda vsaj malo kroži.

Svoje aktivnosti čez dan upočasnijo in ne iščejo veliko hrane. "Premikajo se zelo zgodaj zjutraj ali zvečer," je opozoril. Ribič mora zato po njegovem pojasnilu ribo iskati drugače in se prilagoditi njenemu načinu življenja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.