Vizita za živali > Novice
104 ogledov

Vrt zalivajte zjutraj in obilno

vrt, kumare zurnal24.si
Ko je zunaj peklenska vročina in visoka temperature moramo svojim rastlinam seveda pomagati preživeti in jih obilno zaliti. Zbrali smo nekaj nasvetov, kako vrt zalivati v vročini.

V vročini vrtnine zalivajte zjutraj, ko so rastline še ohlajene. Vsakodnevno zalivanje ni potrebno, namakajte vsak tretji ali četrti dan, vendar takrat obilno – zalivajte tako dolgo, da je zemlja zmočena 25 centimetrov v globino, kar pomeni 20 do 30 litrov na kvadratni meter.

Ta količina pomeni eno pošteno zalivalko, ki pa jo največkrat poškropimo bo večji površini, ne da bi se zavedali, da delamo več škode kot koristi. Če boste namreč vrtine zalivali s premajhno količino vode, bodo koreninski sitem obrnile proti površini in suša jih bo prizadela bolj.

Če so rastline izsušene, jih zalijte takoj

Zalivamo lahko tudi zvečer, ko vročina popusti, vendar s tem ustvarjamo ugodne razmere za razvoj okužbe s škodljivimi glivami in bakterijami. Posebno to velja, če zmočimo tudi liste in se čez noč ne posušijo.

Kadar pa rastline kažejo pomanjkanje vode, ni treba čakati na jutro ali večer. Zalijte jih takoj z ogreto postano vodo, da si opomorejo, potem pa jim naslednje jutro namenimo še nekoliko večji odmerek vode.

 

vrt | Avtor: zurnal24.si zurnal24.si
Paprike, malancani, paradižnik, kumare in bučke največ vode potrebujejo v času razvoja plodov. Največ vode potrebujejo paprike in kumare. Nikoli jih ne zalivamo po listih. Dobro jim bo dela zastirka. Tako bo voda enakomerno pronicala v globlje plasti in se ne bo razlivala naokrog, poleg tega bo močno zmanjšano njeno izhlapevanje.

Kako naredimo zastirko?

Najprej položimo na prst časopisni papir, karton ali podoben material, ki je razgradljiv, tega pa prekrijemo s slamo, lubjem, pokošeno travo .... Če bi položili svežo slamo na gola tla, in ne na papir, bi porabila nekaj dušika iz tal, ki ga potrebujejo vrtnine. Trajnejšo zastirko lahko naredimo iz filca, s katerim pokrijemo tla okrog posajenih rast­lin in ga prekrijemo s prodom, školjkami, lubjem in podobnim materialom.

Solato lahko zalivate tudi po listih

gajbe_povrtnine | Avtor: Dezzen Dezzen
Solato lahko zalivate tudi po listih, saj ji ustreza vlaga v zraku. Solata, endivoja in radič največ vode potrebujejo teden ali dva pred spravilom, V času oblikovanja glav veliko vode potrebuje tudi glavnato zelje, torej dva meseca po presajanju, kasnejše sorte pa tri mesece po presajanju. Cvetača in brokoli največ vode potrebujeta v času tvorbe rože in razvoja listne mase.

 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.