Vizita za živali > Novice
302 ogledov

Vse najboljše Lucy

Lucy - avstralopitek Profimedias
Najbolj znanega avstralopitka so odkrili 24. novembra 1974.

Na današnji dan pred 41-imi leti so odkrili znamenitega avstralopitka - samico Lucy. Gre za 1,1 metra visoko samico vrste Australopithecus afarensis, ki je živela pred 3,2 milijona let.

V Etiopiji sta jo odkrila D. Johanson in T. Gray in jo poimenovala po tedaj popularni pesmi Lucy in the Sky with Diamonds od skupine The Beatles.

Uporabljali so orodje

Odkrili so približno 40 odstotkov njenega okostja, gre pa za vrsto, ki je že hodila po dveh nogah. Ohranili so tudi zmožnost plezanja po drevesu, živeli pa so v manjših skupinah. Živeli so v obdobju med 2,8 in 3,9 milijoni let, do sodaj pa so našli že veliko primerkov te vrste, ki naj bi bili tako rastlinojedi kot mesojedi. Samci so bili visoki nekje do 150 centimetrov, samice pa so bile malce višje od enega metra. 

Še vedno ostaja veliko nejasnosti, ali so se avstralopitki obnašali bolj podobno nam ali bolj podobno današnjim gorilam. Vemo denimo, da so uporabljali les ali kamne kot orodje, ne vemo pa, ali so orodnje tudi sami izdelovali. Sicer pa poleg vrste Australopithecus afarensis poznamo več vrst avstralopitkov. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.