Vizita za živali > Novice
181 ogledov

Vzgojite veleplodno mahovnico

Brusnica je vsestranska zdravilna rastlina. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Zanjo ste zagotovo že slišali, a pod imenom ameriška brusnica. Poskusite vzgojiti čisto svoje rastline.

Ste že slišali za veleplodno mahovnico oziroma Vaccinium macrocarpon? Bolj znana vam je pod imenom ameriška brusnica, izvira pa iz vzhodnih predelov Severne Amerike. Dobro je poznana osebam, ki imajo pogosta vnetja sečil, saj pomembno vpliva na zmanjšanje pogostosti vnetij in skrajša trajanje vnetja.

Brusnica ima namreč pomembne aktivne sestavine antocianozide, ki imajo antibiotično delovanje, poleg tega je polna organskih kislin, vitaminov in mineralov. Snovi v brusnicah preprečujejo bakterijam, da bi se oprijele celične stene sečil, zato se skupaj z urinom izločijo iz našega telesa.

Veliko pripravkov 

Vaccinium macrocarpon, brusnica | Avtor: Profimedias Profimedias
V lekarnah in trgovinah lahko kupimo številne pripravke iz brusnic, pogoste so kot dodatek k prehrani, imamo pa jih v oblikah tablet, sokov, sirupov, čajev in tako dalje. Svojo veleplodno mahovnico pa lahko poskusite vzgojiti kar sami.

Najbolje bo uspevala v vlažnih in kislih tleh, za začetek bo najbolje, če kupite sadiko. Naj bo zemlja polna humusa, postavimo pa jo na polsončno ali sončno lego. Kasneje boste nove rastlinice lahko vzgojili iz podtaknjencev ali celo semen. Rastlina bo zunaj preživela tudi naše zime, ker je nepozebna rastlina potrebuje tudi pozimi vlažno zemljo. Zmrzal sicer lahko uniči brstiče. Rastlina bo zrasla v višino 20 centimetrov,  obrezovanje pa ni potrebno. Rdeče brusnice, ki zrastejo do dveh centimetrov, praviloma obiramo septembra. 

anja.ščuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.