Vizita za živali > Novice
465 ogledov

Za kravo Penko se je zavzel tudi slavni britanski glasbenik

Nehote zatavala v Srbijo.

Breja bolgarska krava Penka, ki je sredi maja nehote zatavala v sosednjo Srbijo, bo lahko najverjetneje še naprej živela. Prvi testi so namreč pokazali, da je zdrava, s čimer se bo izognila usmrtitvi, ki ji je v skladu s pravili Evropske unije grozila. Za njeno preživetje se je med drugimi zavzel britanski pevec Paul McCartney.

Krava Penka, ki naj bi skotila mladiča čez tri mesece, se je sredi maja oddaljila od svoje črede v bližini bolgarske vasi Kopilovci in zatavala v Srbijo, ki ni članica EU. Ko so jo vrnili lastniku Ivanu Haralampijevu, ki ima kmetijo v bližini meje, so bolgarski uradniki brez milosti odredili, da jo morajo zaradi strogih pravil EU uspavati.

Veterinar odredil usmrtitev

"Razlog je, da je zapustila območje EU in je ni mogoče uvoziti nazaj v unijo. Prišel je veterinar in odredil njeno takojšnjo usmrtitev," je za bolgarsko televizijo pred dnevi pojasnjeval njen lastnik in pozval pristojne, naj se krave vendarle usmilijo.

V minulih dneh so sprožili tudi spletno peticijo za njeno preživetje, naslovljeno na evropske ustanove. Podpisalo jo je več kot 25.000 ljudi, zanjo pa se je na družbenih omrežjih s ključnikom #SavePenka zavzel tudi nekdanji pevec Beatlov Paul McCartney. Njena usoda je bila pretekli teden celo tema na redni novinarski konferenci Evropske komisije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili z bolgarske agencije za varno hrano je krava prve teste uspešno prestala, kmalu pa naj bi bili znani tudi končni rezultati. Tako se bo lahko verjetno še naprej veselo pasla na bolgarskih travnikih.

Komentarjev 2
  • komentator50 15:54 11.junij 2018.

    Prepozno,samo klobase še lahko dobita.