Vizita za živali > Novice
18 ogledov

Začelo se je cepljenje lisic

Vaba Osebni arhiv UVHVVR
Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, ob morebitnem dotiku nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto.

Previdno, v sredo so začeli s spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini, sporočajo z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Ob tem podajajo naslednja opozorila:

  • Ne dotikajte se nastavljenih vab za lisice! O tem poučite tudi otroke!
  • Če najdete vabo na svojem dvorišču ali vrtu, jo primite z vrečko in odvrzite v najbližji grm ali v smeti.
  • Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom. Ker se vsak stik z vabo obravnava kot ugriz stekle živali, nemudoma obiščite najbližjo antirabično ambulanto!
  • Če vas ugrizne ali opraska potepuška ali divja žival, obiščite najbližjo antirabično ambulanto. 
  • Prepovedano je prosto gibanje psov na javnih mestih!
  • Izogibajte se stikom s potepuškimi in divjimi živalmi!

Po svetu jih umre več kot 55 tisoč

"Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih," pravijo. Dodajajo, da je glavni namen cepljenja varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55 tisoč ljudi, večinoma otrok.

"Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno zaščitimo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujemo širjenje bolezni ter postopno izkoreninjenje," pravijo. Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem ter jesenskem času. Polaganje vab na celotnem ozemlju Republike Slovenije (20.273 km2) se  izvaja z letali, z višine 300 m. V vsaki akciji se položi 460.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab 22 – 26 vab/km2.

Zadnji primer leta 1950 

Pojasnjujejo, da je bila urbana oblika stekline, ki jo prenašajo psi, v Sloveniji izkoreninjena kmalu po drugi svetovni vojni, ko je bilo uveljavljeno obvezno cepljenje psov proti steklini (1947). Zadnji primer stekline pri človeku je bil v Sloveniji ugotovljen leta 1950. “Silvatična (gozdna) oblika stekline, ki jo prenašajo divje živali, je prisotna od leta 1973, ko je bila ugotovljena prva stekla žival (rdeča lisica) na severozahodu Slovenije,” pojasnjujejo. Leta 1988 se je tedanja Veterinarska uprava Republike Slovenije (VURS) odločila za izvajanje peroralnega cepljenja lisic proti steklini, leta 1995 pa so uvedli novo strategijo boja proti steklini – letalsko polaganje vab na območju celotne Slovenije, dvakrat letno, spomladi in jeseni. Polaganje vab je potekalo z uporabo posebnega računalniškega programa ob podpori sistema GPS, ki se še danes uporablja kot del glavne strategije. Pojasnjujejo, da so bili rezultati nove strategije zelo vzpodbudni. Število primerov stekline se je zmanjšalo iz 1.089 (996 lisic) v letu 1995 na samo 6 primerov (5 lisic) v letu 1999. Trenutno je stanje umirjeno, leta 2011 niso zabeležili nobenega primera, leta 2012 pa tri.

Kako je sestavljena

Vaba za cepljenje lisic proti steklini je sestavljena iz zunanjega ovoja oziroma vabe, ki je je namenjena privabljanju lisic. Vsebuje ribjo moko, kokosovo maslo, vosek in biomarker – tetraciklin. Z ugotavljanjem prisotnosti tetraciklina v zobeh odstreljenih lisic spremljamo uspešnost vakcinacije (odvzem vab). Vaba je na zunanji strani opremljena z opozorilom v slovenskem jeziku. V vabi pa je vsebina kapsule s cepivom, ki vsebuje oslabljen virus stekline (SAD B 19).

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.