Vizita za živali > Novice
270 ogledov

Začetek konca polarnih medvedov

Hibridna medveda EPA
Prebivalci Aljaske in zahodnega dela Kanade ugotavljajo, da je parjenje med severnim medvedom in grizlijem vse pogostejše, saj so vse pogostejši tudi mešani mladiči.

Minuli teden so enega mešanca ubili lovci iz Nunavuta, njegova glava je spominjala na grizlijevo, njegova dlaka je bila bela. Rjave so bile le tačke, strokovnjaki pa so potrdili, da gre za hibrida. Zdaj je nagačen medved na ogled v Ulukhaktok Community Hall v Kanadi, vidite ga lahko na spodnjei objavi.

Učbeniki sicer pravijo, da ti dve vrsti ne bi smeli živeti v istem okolju, severni medvedi so morski sesalci, grizliji so zemeljski. Ker se na Arktiki led vse bolj krči, tundra pa se vse bolj širi, so vse pogostejša srečanja obeh populacij medvedov. Tako se med sabo tudi parijo in imajo potomce, ki so prav tako zmožni imeti svoje mladiče.

V zadnjem desetletju so strokovnjaki zabeležili več medvedov, ki so si delili DNK obeh vrst. Bojijo pa se, da lahko takšna vse pogostejša parjenja pomenijo konec za severnega medveda, saj so grizliji v prednosti. Grilzlijev je namreč veliko več kot severnih medvedov, medtem ko se severnim medvedom življenjski prostor krči, pa se grizlijem veča.

Profesor iz University of Alberta Andrew Derocher, ki preučuje medvede že tri desetletja je za The Washington Post dejal: “To težko izustim. A je iz genetske perspektive zelo verjetno, da bodo grizliji genetsko požrli polarne medvede.

Vsi hibridi, ki so jih analizirali, so imeli za očeta grizlija. Samci grizlija namreč hodijo naokoli na druga področja in se parijo s samicami polarnega medveda. Samičke grizlijev so bolj teritorialne in se ne gibajo veliko, samci polarnega medveda pa le redko zaidejo na področje grizlija. 

 
Komentarjev 1
  • Harrison 08:03 26.maj 2016.

    Nagaču bi jaz tistega, ki je medveda ustrelil !