Vizita za živali > Novice
246 ogledov

Zakaj CT diagnostika za živali

CT Bolnica za živali Postojna
V Bolnici za živali Postojna imajo od novembra za CT diagnostiko novo CT napravo, ki po njihovih besedah deluje na najmodernejši tehnologiji.

Za novo pridobitev so se odločili tudi zaradi številnih prednosti, ki jih prinaša, saj oddaja nižje doze ionizirajočega sevanja, omogoče hitrejše preslikavanje, zato pa se skrajša čas preiskave. Zaradi tega je žival manj časa pod anestezijo, kar zanjo pomeni manjše tveganje. “Omogoča tudi visoko slikovno resolucijo in posledično boljše in preciznejše 3D rekonstrukcije,” pravijo v Bolnici za živali Postojna.  

Tudi za poškodbe glave in razne napake na sklepih 

CT | Avtor: Bolnica za živali Postojna Bolnica za živali Postojna
Pojasnjujejo, da uporabljajo CT za diagnosticiranje dveh velikih skupin bolezni, netumorskih in tumorskih. “Med netumorske sodijo poškodbe glave kot so zlomi ali možganske krvavitve, krvavitve notranjih organov, na primer počenje vranice, jeter, pljuč, hrbtenice,” naštevajo. Med netumorske poškodbe spadajo tudi kronične vnetne spremembe na pljučih in sklepih, razne prirojene napake na možganih, napake na sklepih, kot so displazija komolca ali denimo na žilah. Zelo pogost je denimo tako imenovani portosistemski šant, ko gre za nepravilno komunikacijo med jetrnim portalnim in sistemskim krvotokom.

“Med tumorskimi pridejo v poštev vsi tumorji, s CT odkrivamo njihovo prisotnost, obseg, lokalno razširejnost, oddaljeno razširejnost,” pravijo in dodajajo, da uporabljajo CT tudi za samo planiranje operacij, saj natančno prikaže okolna zdrava tkiva, ki jih morajo odstraniti, da dosežejo zdrave robove. CT uporabljajo tudi za planiranje obsevanja: “CT posnetke vstavimo v računalniški planirni sistem,  ki nam pomaga čimbolj obsevati tumorsko tkivo in nujne robove in čim manj zdravo okolno tkivo. CT uporabljamo za kontrole uspešnosti zdravljenja in pojavljanja zasevkov.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.