Vizita za živali > Novice
111 ogledov

Zakaj se mu tako težko skrijemo

Komar Profimedias
Komarje pri svojem iskanju žrtne ne vodi le vonj ...

Repelenti, rastline in sveče. V poletnih nočeh poskusimo vse, da bi ušli komarjem. Ta vrsta zaščite pred nadležnimi piki pa žal ni večna, saj so se žuželke razvile tako, da jih pri iskanju žrtev privlačijo vonj, toplota žrtve, uporabljajo pa tudi vid.

Znanstveniki iz California Institute of Technology so izvedli vrsto poskusov, da bi ugotovili, kako komarji združujejo različne čutne informacije. S pomočjo vetrovnika so tako merili vsak signal posebej, v njem pa so lahko istočasno spremljali dvajset lačnih in oplojenih samic.

Zavoha nas na 50 metrov 

Mreža proti komarjem | Avtor: Profimedias Profimedias
Rezultati so jim omogočili, da so ustvarili model, ki pomaga razumeti, kako komarji zaznavajo ljudi na različne razdalje. Ocenjujejo, da komar zazna ogljikov dioksid, ki ga izdihnemo na razdalji deset do 50 metrov. Na razdalji od pet do 15 metrov nas lahko vidi, na koncu, na razdalji manjši od enega metra, pa začuti našo toploto.

Raziskava lahko pomaga podjetjem, da najdejo boljše rešitve za odganjanje komarjev, menijo strokovnjaki. Ob tem pa opozarjajo, da komarjem le stežka pobegnemo. Tudi v primeru, da bi lahko v nedogled zadrževali dih.

“Če bi lahko zdržali dih in ne bi proizvedli ogljikovega dioksida, bi jih zagotovo v našo bližino privabil vonj koga drugega,” pravijo. Če bi se želeli skriti njegovim očem, bi morali postati nevidni, pa še tako bi nas lahko našli s pomočjo iskanja vira toplote.

Za dobro zaščito pred komarji lahko trenutno štejemo mreže na oknih in vratih ter viseče mreže nad posteljo. Pa tudi tu smo včasih presenečeni, kako komarjem uspe priti v prostor.  

anja.scuka@zurnal24.si  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.