Vizita za živali > Novice
3217 ogledov

Zakaj umira naša divjad

Srnjak Profimedias
Tudi sindrom zimske smrtnosti ...

"Na Veterinarski fakulteti v Ljubljani so v letu 2018 opravili 96 patoanatomskih pregledov trupel ali organov prostoživečih živali, ki so jih prejeli iz 54 različnih lovskih družin," sporočajo z Lovske zveze Slovenije (LZS). 

Pregledali največ srnjadi in gamsov

Na LZS pojasnjujejo, da so pregledali deset različnih živalskih vrst, različne starosti in spolov. V prvem polletju 2018 največji delež pregledanih vrst predstavljata srnjad in gams.

Kot vzrok pogina v prvi polovici leta 2018 ugotavljajo številne pogine, ki so bili posledica zimskega stradanja oziroma sindroma zimske smrtnosti ali so jih povzročili notranji in zunanji zajedavci. LZS

Dodajajo, da so pogosteje omenjene bolezni pojavljajo pri mladih živalih. Ugotovili so tudi močno invadiranost s klopi, jelenjo ušjo, nosnimi in kožnimi zolji in dlakožeri.

Medved Zaščitena vrsta Vizita za živali Kaj bodo naredili s slovenskimi medvedi
Komentarjev 2
  • lado16 13:55 19.januar 2019.

    LOVCI SO NAJVEČJA PIJANSKA ŠKODA PO GOZDOVIH !!!! GREM PO SENO IN SOLNI LIZALNI KAMEN ,DA POMAGAM V ZIMI ŽIVALCAM KI JIH SPOŠTUJEM IN NE MORILSKO DVONOŽNE AMEBE !!!!!!!! BANDA !!!!

  • mirror 13:18 11.januar 2019.

    V naših gozdovih je presežek divjadi zaradi premajhnega odstrela. Kar pa je pogina, je to naravni proces in posebej še trki v vozila.