Vizita za živali > Novice
69 ogledov

Zaradi vampirskih netopirjev umrlo že 15 otrok

Desmodus rotundus Profimedias
Domačini so sprva mislili, da gre za zle sile, zato niso prijavili pojava stekline.

V Peruju je zaradi stekline, ki jo prenašajo netopirji, med septembrom in februarjem umrlo že 15 otrok, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Gre za okužene vampirske netopirje, ki napadajo otroke.

Perujske oblasti so že razglasile izredno stanje v regiji Loreto, ki leži na meji z Ekvadorjem, 1.100 kilometrov severno od Lime. Žrtve so bili otroci, ki živijo v vaseh Yankuntich in Uncun znotraj gozda na zelo oddaljenih območjih, ki so dostopni le s helikopterjem ali po reki.

Mislili so, da gre za zle sile 

“Žrtve so ugriznili vampirski netopirji, ki se hranijo s krvjo,” je povedal zdravstveni strokovni direktor tega območja Hermann Silva. Izredne razmere zaradi stekline so imeli na tem področju že leta 2010, ko je bilo prizadetih 500 ljudi, štirje otroci pa so umrli.

Domačini so sicer sprva mislili, da so na delu zle sile, zato pojava stekline niso takoj prijavili. Oblast pa je zdaj že ukrepala in naročila 20 milijonov cepiv.

Vampirski netopirji se sicer večinoma prehranjujejo z mrčesom in rastlinskimi plodovi, občasno pa pijejo živalsko kri. Tudi s krvjo se prehranjujejo le tri vrste netopirjev, ki živijo v centralni in Južni Ameriki. 

Netopirji v Sloveniji so koristne in povsem neškodljive živali, ki so ogrožene in potrebujejo našo zaščito.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.