Vizita za živali > Novice
9324 ogledov

Našli storilca. Grozi mu do pet let zapora.

Facebook
Lov na želve je prepovedan po več mednarodnih konvencijah, ki jih je podpisala tudi Črna gora

Hitro po objavi fotografije, na kateri črnogorski potapljač v naselju Stoliv pozira s svojo s harpuno pokončano trofejo, so policisti zaslišali 24 - letnega Marka Markovića iz Kotorja. Kot navajajo črnogorski mediji, je potapljač dejal, da ni vedel, da gre za ogroženo vrsto, ter da je ni ubil zaradi zaslužka.

Medtem se je po družbenih omrežjih razvila ostra debata. Eni zahtevajo, da gre ribič v zapor, drugi opozarjajo, da gre za nevarno žival. Po njihovem naj bi potapljač želvo ubil v samoobrambi, češ da je žival že nekaj dni napadala plavalce. Sicer morske želve v normalnih okoliščinah naj ne bi napadale ljudi.  

Če je okoljski inšpektor proti Markoviću vložil kazensko ovadbo zaradi "ubijanja in mučenja živali,"  -  grozi mu od šest mesecev do pet let zapora -  mediji v Podgorici opozarjajo še na škodo, ki jo bo zaradi incidenta utrpel tamkajšnji turizem.

Ubijanje želv je namreč ostro obsodila Svetovna zveza za varstvo narave (WWF), kjer so zapisali, da takšni incidenti ogrožajo dojemanje Črne gore kot privlačne turistične destinacije, "današnji turisti pa vedno bolj izbirijo destinacije z ohranjenim in bogatim ekosistemom", opozarjajo črnogorski mediji.

Tako jih ogroža človek

Strokovnjak za ribolov pri svetovni zvezi Danijel Cannes je ob tem dejal, da so morske želve danes tako in tako ogrožene, za kar je seveda kriv človek; od tega, da jih ribiči po nesreči ujamejo v svoje mreže ali zaradi zaužitja plastičnih odpadkov, ki jih je v morjih vedno več. 

Ribške mreže so pogosto nevidne pasti za želve, ki se ujamejo vanje. Mreže ali vrvi jih zadavijo, ali pa živali poginejo, ker so postale ujetnice. Poglejte si video: 

Komentarjev 3
  • McClain 14:30 12.avgust 2017.

    butl zahojen.

  • Avatar gujdek
    gujdek 23:10 11.avgust 2017.

    Škoda, da mu ni odgriznila jajc...

  • mph 14:09 10.avgust 2017.

    Upam, da gnus umazan dobi maksimalno možno kazen.