Vizita za živali > Novice
1202 ogledov

Zaslužijo tudi 300.000 evrov na pošiljko

Italijanska policija EPA
Ta črni trg je drugi najdonosnejši za trgovino z drogo.

Avstrijska Koroška in italijanska Furlanija - Julijska krajina krepita sodelovanje v boju proti nezakonitemu trgovanju z živalmi prek meje. V okviru čezmejnega projekta Bio Crime bosta deželi okrepili nadzor na meji in ustrezno usposobili javne službe za pregon tega nezakonitega početja, ki je sicer donosno, a nevarno tudi za javno zdravje.

Projekt bosta deželi izvajali do leta 2020, zanj pa dobili 1,1 milijona evrov iz blagajne EU.

250 natrpanih pasjih mladičev

Trgovina s hišnimi ljubljenčki se je po poročanju italijanskih medijev v zadnjih letih močno povečala. Kot izpostavljajo na avstrijski ORF, se pasje mladičke, mucke, pa tudi ptice in kače, ponavadi prevaža po Evropi v osebnih avtomobilih ali manjših dostavnih vozilih. Največkrat so samo pokriti z odejo. Po njihovih ocenah lahko takšni tihotapci, ki večinoma prihajajo iz vzhodnoevropskih držav, zaslužijo tudi do 300.000 evrov na pošiljko.

Psi spijo | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ta črni trg je drugi najdonosnejši za trgovino z drogo. Vsi, ki si na takšen način priskrbijo domačo žival, naj se zavedajo, da je to kaznivo dejanje," je ob predstavitvi projekta pred dnevi povedal koroški deželni glavar Peter Kaiser.

V zadnjih dneh so na mejnem prehodu Arnoldstein (Podklošter) pregledali 511 vozil in pri tem izrekli 60 kazni, proti osmim osebam pa podali kazensko ovadbo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V okviru čezmejnega projekta bodo tudi izvajali dejavnosti osveščanja javnosti o problematiki nezakonitega trgovanja z živalmi, tudi z vidika javnega zdravja, saj se s preprečevanjem nezakonite trgovine z živalmi zmanjšuje tudi tveganje prenosa različnih bolezni. Pri takšni trgovini živali ponavadi niso cepljene, velikokrat pa živali na poti tudi zbolijo ali poginejo.

Pred letom dni so na primer na meji med Avstrijo in Italijo ustavili tovornjak s 3000 papigami. Ptice so bile okužene in bolezen se je nato prenesla na tri obmejne uslužbence, ki so ustavili vozilo. V nekem drugem dostavnem vozilu pa so našli natrpanih kar 250 pasjih mladičev, navaja ORF.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.