Vizita za živali > Novice
5 ogledov

Zato je njena zgodba tako ganljiva

Lucca EPA
Lucca je 12-letna vojaška psička, ki je v Iraku in Afganistanu sodelovala pri več kot 400 misijah in z odkrivanjem bomb rešila mnoga življenja. Leta 2012 je v nesreči izgubila tačko.

Pri US Marine Corps je služila šest let, leta 2012 pa je ob odkritju doma izdelane bombe izgubila tačko in utrpela hude opekline po prsnem košu. Zdaj je za svoj pogum prejela najvišje britansko odlikovanje za živali, ki sodelujejo pri vojaških spopadih, Dickinovo medaljo.

Njen lastnik, narednik Chris Willingham je na odlikovanju dejal: "Lucca je zelo inteligentna, zvesta, za delo je imela neverjeten pogon. Prav ona je edini razlog, da sem lahko prišel domov k svoji družini, zato sem res srečen, da sem lahko služil skupaj z njo. Zdaj dajem vse od sebe, da jo čim bolj razvajam pri njeni zasluženi upokojitvi.”

 

 

One year ago Lucca was injured while serving in Afghanistan. During three combat deployments, Lucca led over 400...

Posted by Lucca K458 on Sunday, March 24, 2013

 

Nesreča 

Njena nesreča se je zgodila 23. marca leta 2012, ko je uspešno odkrila orožje skrito pod senom in nanj opozorila vojake. Ko so jo poslali, da izvoha morebitno eksplozivno orožje še na bližnji poti, je pod njo eksplodirala bomba in jo hudo ranila. Lucca je izgubila sprednjo nogo in utrpela opekline po prsnem košu, vratu ter glavi.

 

 

Operation Iraqi FreedomU.S. Soldiers from the 2nd Battalion, 8th Infantry Regiment, 2nd Brigade Combat Team, 4th...

Posted by Lucca K458 on Friday, January 4, 2013

 

Tedaj je bil njen vodnik desetnik Rodriguez, ki je takoj po eksploziji psički nudil prvo pomoč. Tistega dne ni bil poškodovan nihče razen psičke. Lucco so najprej oskrbeli v Afganistanu in jo nato poslali domov na popolno okrevanje. Desetnik je bil ves čas ob njej, tudi spal je ob svoji prijateljici. “Eksplozija je bila velika, takoj sem pomislil na najslabše. Tekel sem k njej in jo zagledal, kako je poskušala vstati. Dvignil sem jo, odnesel v zavetje in poklical medicinsko osebje,” je povedal desetnik.

 

 

Lucca's day at the Spa.

Posted by Lucca K458 on Friday, January 4, 2013

 

Čeprav je brez tačke in je doživela grozote vojne, je še vedno dobrovoljna psička, ki se veseli vsakega dneva posebej. Na spodnjem posnetku jo lahko vidite pred in po nesreči. 

 

 

Med njimi tudi labradorka Sasha

Odlikovanje je leta 1943 ustanovila Maria Dickin, ki je bila ustanoviteljica Ljudskega zatočišča za bolne živali. Med letoma 1943 in 1949 je odlikovanje prejelo 32 golobov, 18 psov, trije konji in ena mačka za zasluge med drugo svetovno vojno. Odlikovanje so ponovno podelili šele leta 2002 in sicer trem psom, ki so pomagali pri iskanju pogrešanih po napadih 11. septembra 2001 in dvema psoma, ki sta služila z britanskimi salami v BiH in Iraku.

Med njimi je denimo tudi znana labradorka Sasha, ki so jo njeni vojaški “kolegi” pri veterinarskem korpusu Royal Army naravnost oboževali. Sasha je bila zelo uspešna, pri svojem delu je petnajstkrat našla strelivo ali skrit eksploziv. Veljala je za pozitivno psičko, ki je svojim kolegom na dveh nogah vedno dvignila moralo.

Sasha je bila sprva dodeljena vodnici Marianne Hay, a je ta prosila za zamenjavo, ker se je na psičko pretirano navezala. Tako je Sashin novi vodnik postal Lance Corporal Kenneth Rowe. Oba sta umrla 24. julija leta 2008, ko je Sasho ustrelil ostrostrelec. Ta se je poškodovana vrnila k svojemu vodniku, tako so nasprotniki odkrili tudi njega in ubili oba. Že dan preden sta umrla, bi morala oba zapustiti vojno območje in se vrniti v Britanijo, a njun polk ni dobil nadomestitve in novega psa. Rowe je bil zaskrbljen za varnost svojega polka, zato sta oba ostala.  

anja.scuka@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.