Vizita za živali > Novice
10 ogledov

Zato jih je še za petino manj

Afriški sloni Profimedias
Vzpon krivolova pred približno desetimi leti botruje temu, da je populacija slonov v Afriki ocenjena le še na 415.000.

Zaradi krivolova se je število afriških slonov v Afriki v zadnjem desetletju zmanjšalo za več kot petino, kar je največji padec v zadnjih 25 letih, so danes sporočili iz Svetovne unije za ohranitev narave (IUCN).

V Afriki je bilo leta 2006 526.000 slonov, medtem ko jih je danes le še 415.000. Poleg tega bi jih bilo lahko na območjih, ki niso sistematično nadzorovana, še med 117.000 in 135.000, kaže poročilo IUCN o stanju afriških slonov. Poročilo so predstavili na konvenciji o nezakoniti trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, ki v teh dneh poteka v Južni Afriki.

Med najpomembnejšimi vzroki za padec populacije je vzpon krivolova, ki se je začel pred približno desetimi leti. Gre za najobsežnejši krivolov od 70. in 80. let 20. stoletja. Med vzroki, ki vrstam predstavljajo grožnjo na dolgi rok, je izguba življenjskega prostora, je organizacija zapisala v sporočilu.

Potreben boj proti krivolovu

"Šokantno je, ni pa presenetljivo, da je krivolov tako dramatično škodoval tej vrsti. To poročilo zagotavlja nadaljnje znanstvene dokaze za potrebo po okrepitvi naporov za boj proti krivolovu," je povedal generalni direktor IUCN Inger Andersen. Ob tem je poudaril, da se je treba boriti tudi proti drugim grožnjam.

Vodja programa za ohranitev slonov pri Svetovnem skladu za naravo (WWF) Lamine Sebogo pa je medtem dejal, da so krivolovci ubili skoraj celotno populacijo slonov v zahodni Afriki. "Lahko pa uničijo še vse preostale v naravi živeče slone, če jih oblasti držav v osrednji Afriki ne bodo aretirale, če ne bodo kazensko preganjale vodij trgovanja in se borile proti korupciji," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.