Vizita za živali > Novice
52 ogledov

Zato nas cviljenje mladičev tako presune

Pes EPA
Vam je hudo, ko mala mucka kliče mamico, se zdrznete ob cviljenju pasjega mladička? Razlog je v instinktivnem odzivu na krike oziroma jok mladičev drugih vrst, če so ti sesalci.


Biloga Susan Lingle iz Univerze Winnipeg iz Kanade in Tobias Riede iz Univerze Glendale iz Arizone sta želela ugotoviti, ali bodo kriki mladiča na pomoč privabili samice druge vrste živali.

Tiger | Avtor: EPA EPA
Strokovnjaka sta z napravo na območju Kanade, kjer je veliko jelenov, predvajala krike mladičev jelenov, svizcev, tjulnjev, mačk, tigrov, ljudi in drugih sesalcev.

Ugotovili so, da so košute občutljive tudi na pozive mladičev drugih vrst sesalcev. Zvoku so se toliko bolj približale, če je bil ta v bližini njihovih mladičev.

Strokovnjaka pojasnjujeta, da je v joku mladičev sesalcev nekaj skupnega, na kar so občutljive številne matere sesalcev. To pojasnjuje tudi dejstvo, da ne ostanemo ravnodušni ob joku mladega prašička, mucke ali psa.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.