Vizita za živali > Novice
205 ogledov

Zato pijte mleko srečnih krav

Kravje mleko
Kaj ima hormon dobre volje z mlekom krav ...

Če so krave srečne, smo namreč lahko srečni tudi mi, saj ima njihovo mleko več kalcija. Tako so odkrili srakovnjaki iz Univerz na območju Wisconsin-Madison, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V kravah so preverjali ravni hormona dobre volje serotonina na različnih kmetijah. Ugotovili so, da je od pet do deset odstotkov krav molznic trpelo zaradi hipokalcemije ali je imelo nizko koncentracijo kalcija, kar je vplivalo na hranilo mleka, na samo zdravje krave in tudi na zaslužek kmetov, saj zmanjšuje tudi plodnost krave. Ravni kalcija pa so bile povezane z ravnijo serotonina.

Nato so pri 24 živalih dveh različnih pasem dodali kemikalijo, ki se v telesu spremeni v serotonin, to pa je izboljšalo in zvišalo ravni kalcija pri obeh pasmah krav.

Seveda pa ta dognanja niso tako nova, kmetje že dolgo vedo, da dajo srečne krava tudi večje količine mleka. V spodnjem članku lahko preberete še nekaj zanimivih dejstev o ekološkem kmetijstvu. 

mleko Omega 3-maščobne kisline Zdravje Zakaj izbrati ekološko meso in mleko

 

Komentarjev 1
  • Vesoljec 01:27 27.julij 2018.

    Nobena krava, ki živi in izgubi življanje za meso ali pa mleko, ki ni namenjeno nam, ni srečna. Bio kmetije, klasična muzka itd. gor ali dol.