Vizita za živali > Novice
191 ogledov

Zato potrebujejo nekateri psi več crkljanja

pes Profimedias
Kuža se v vašem naročju počuti varno in toplo, zaradi česar lahko razbremeni svoj um.

Ali se vaš pes rad crklja ali pa je rad v vaši bližini. Ste se že vprašali zakaj? Psi vedo, da so del živalskega sveta. So potomci divjih psov, ki so bili prilagojeni za preživetje. Pri hišnih psih pa je njihovo preživetje odvisno od drugih članov njihove družine oziroma od vas, pravi veterinarka Kathryn Primm

"Ko pes išče prostor za počitek, izbere kraj, kjer se počuti varno. Če je vaš pes v vašem naročju, je zaščiten z vseh strani, mora paziti le, kaj se dogaja pred njim, saj mu hrbet varujete vi," je za portal Iheartdogs povedala Primmova. Ob tem je dodala, da kuža, kadar je v vašem naročju, razbremeni svoj um, ki ni tako drugačen od njegovih divjih prednikov.

Bolj negotovi psi

Nekateri psi so bolj negotovi in so genetsko bolj nagnjeni k občutenju tesnobe. To je lahko pogojeno tudi z izkušnjami v zgodnjem obdobju njihovega življenja. Raziskave so pokazale, da dotik in bližina pomagata umiriti kemične procese v njihovih možganih. Naposled ima dotik pri psih podobne zdravilne učinke kot pri ljudeh. Tako kot ljudje rabimo drug drugega, tako psi potrebujejo nas. V našem naročju psi čutijo toplino in varnost, opisuje Primmova.

Veterinarka izpostavlja, da bližina ljudi, ki jih pes ceni, pozitivno vpliva na kemične procese v možganih. Ta učinek pa dotik še dodatno potencira. 

Pes | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.