Vizita za živali > Novice
3571 ogledov

Zato psi žvečijo pohištvo in copate

1/5
Psi veliko in predvsem radi grizejo oziroma žvečijo. Toda, zakaj

Večina skrbnikov psov je verjetno že naletela na prizor, ko so po stanovanju ležali strgani deli pohištva, preproge ali copat, krivec za nastalo situacijo pa je bil vaš štirinožec.

 | Avtor: Profimedia Profimedia

"Žvečenje je za psa kot za človeka odpiranje vrat in gledanje v sobo. Ljudje smo firbčni, prav tako tudi psi. Ampak oni raziskujejo z ustmi, ker nimajo rok," je za portal Life Science dejal Colin Tennant,  predsednik Britanskega Združenja za vedenje psov in mačk.

Ne marajo samote

Ob tem je Tennant, ki se z vedenjem psov ukvarja že trideset let, dejal, da lahko žvečenje potencira tesnoba, ki je povezana z ločenostjo od skrbnikov. Gre za stisko, ki jo nekateri psi doživljajo, če jih skrbniki pustijo same za dlje časa.

Vizita za živali Zakaj vam pes liže noge?

"Psi so čredne živali. Ne marajo, da jih puščamo same. Psi, ki niso vajeni biti sami, lahko postanejo zelo anksiozni, ko ni črede in lahko kažejo nevarno vedenje, kot sta žvečenje ali trganje preproge," je pojasnil Tennant.  

Grizejo tudi dobro vzgojeni hišni psi, ki se težko zadržijo, da med zobmi ne bi razcefrali copat in drugih mikavnih predmetov.  

Usnje jih spominja na živali

"Psi pogosto žvečijo stvari, ker jim je všeč okus ali vonj," je dejal Tennant. Doma jih najbolj privlačijo vonjave ljudi. Zato jih privlačijo čevlji, saj ponavadi oddajajo močan vonj. "Čevlji so pogosto narejeni iz usnja in pse spominjajo na živali. Psi jejo živali, so plenilci," je dejal Tennant. Mikavno pa je lahko tudi leseno pohištvo, ki še posebej privlači mladičke. Če psom mečemo leseno palico, lahko leseno pohištvo hitro zamenjajo za zabavo.  

Igrače za žvečenje?

"Najpogostejše napačno prepričanje, ki se ga ljudje naučijo na internetu je, da morajo kupiti samo nekaj igrač in žvečenje se bo prenehalo.Ne bo se. Igračka bo najbrž imela vonj po plastiki, kar pa ni nujno prijeten vonj za psa. Medtem pa čevlji zaudarjajo po človeku, kar je za pse fantastičen vonj. Nimajo konkurence. Obožujejo jih," je dejal Tennant.

Dokaz Vizita za živali Mačka in pes: Dokazali, kdo je pametnejši

Če se odločite za igrače, strokovnjak ob tem svetuje, da jim jih mečete, saj so psi posesivni, zaradi česar se jim bo igrača bolj prikupila. Med vsemi pa imajo v večini najraje mehke igrače.

Tennant ob tem svetuje tudi, da ne glede na to kaj žvečijo psi, je pomembno, da jih disciplinirate že na samem začetku.

Komentarjev 1
  • Snežinko 11:52 31.december 2017.

    Moj način, ki se je do sedaj vedno izkazal za uspešnega je ta, da pes dobi stare, odslužene copate, čevlje... ti so potem njegovi, to ve in ostale pusti pri miru. Kupljena igračka pa ima resda mogoče vonj po plastiki, ...prikaži več a ne dolgo. Če jo pes "obdeluje" ima kmalu njegov vonj in jo vzljubi.