Vizita za živali > Novice
2081 ogledov

Zato se morate igrati s svojo mačko

Savana mačka Youtube
Družabne igre niso le zabavne, ampak imajo številne pozitivne učinke na naše možgane. Otroci, ki se igrajo, so srečnejši in se lažje prilagajajo na različne življenjske situacije, kažejo raziskave. Strokovnjaki pa ob tem izpostavljajo, da igra nima pozitivnih učinkov le na ljudi, ampak tudi na živali – od hobotnic do mačk.

Raziskave na laboratorijskih podganah so pokazale, da družabne igre pri živalih aktivirajo receptorje v delu možganov, odgovornem za nagrajevanje. Gre za iste receptorje, ki jih sprožijo določene droge in prijetne izkušnje.

Aktivna igra odlično vpliva na fizično in duševno zdravje vaše mačke, je za portal Iheartcats povedala veterinarka Kathryn Primm. Na ta način lahko vaši živalski prijatelji krepijo telesne sposobnosti, ki bi jih sicer rabili za preživetje v divjini, kot je na primer lovljenje plena. Z redno igro in treniranjem spretnosti se bodo mačke počutile bolj varno, poleg tega pa telesna aktivnost dobro vpliva na preprečevanje debelosti, ki skrajšuje življenje živali, saj povečuje tveganje za pojav diabetesa in drugih bolezni.

Naj tudi razmišlja

Veterinarka ob tem izpostavlja, da je za mačke koristna vsaka oblike igre, ki je povezana z njihovim naravnim vedenjem v divjini. Priporoča, da igro popestrite z igračami, pri katerih lahko mačka uporablja in izostri svoja čutila, prav tako pa svetuje aktivnosti, ki mačko silijo k razmišljanju, saj te krepijo delovanje njihovih možganov.

Komentarjev 1
  • Avatar gujdek
    gujdek 17:54 20.avgust 2017.

    Mačke so zakon!!!