Vizita za živali > Novice
103 ogledov

Zato se psi bojijo grmenja

Pes, nevihta Profimedias
Poleg zvoka, ki spremlja grmenje, je lahko strah povezan tudi s spremembami zračnega tlaka.

Veliko psov se boji grmenja. Po mnenju strokovnjakov je glavni dejavnik, ki pri psih vzbuja nelagodje, zvok, ki spremlja ta vremenski pojav. Nekateri pa so prepričani, da strah potencirata tudi zračni tlak in drugi dejavniki, povezani z nevihtami. 

Psi so ponotranjili, da so nevihte zanje neprijetne, in naposled je fobija pred nevihtami pri nekaterih štirinožcih že prirojena, je za portal I Heart Dogs povedala veterinarka Kathryn Primm. Strah je naravni odziv na nevarne situacije in gmenje mnogi psi dojemajo kot nekaj grozečega. 

Hormon stresa 

“Nekateri psi se naučijo, da so nevihte strašljive in zanje postanejo samoizpolnjujoča se prerokba; pes čuti, da prihaja nevihta, in ga postane strah,” je izpostavila Primmova.

Ko je psa strah, se v možganih, podobno kot pri ljudeh, začne izločati kortizol oziroma hormon stresa. Medtem ko je raven kortizola pri psih mogoče meriti z odvzemom slike in krvi, je za razliko od ljudi pri štirinožcih težje diagnosticirati tesnobo, saj psi ne morajo odgovarjati na vprašanja o svojih občutkih.

Tesnobo psi največkrat izražajo z glasom, slinjenjem, pogosto pa se tudi tresejo in skrijejo. Če pa se ti znaki stopnjujejo, lahko pes razvije tudi samopoškodovalno vedenje.  

Preberite še:

 - Zato psi vohajo analni predel

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.