Vizita za živali > Novice
2799 ogledov

Zato se psi težje pobotajo kot volkovi

pes napad Pro
Preučevali, kako se psi in volkovi spravijo z drugimi istimi vrstami po nesoglasju.

Psi težje odpustijo svojim prijateljem kot volkovi, so odkrili raziskovalci z Univerze za veterinarsko medicino na Dunaju. Ti namreč verjamejo, da so psi z udomačitvijo izgubili "čredno zavest," kjer je spravljanje po sporih ključno za delovanje tropa. 

 Ekipa z dunajske univerze je preučevala, kako se psi in volkovi spravijo z drugimi istimi vrstami po nesoglasju.  

Prav to naj bi bila ključna spretnost volkov, pravijo raziskovalci. "Od zelo socialno sodelovalnih vrste se pričakuje, da se pogosto pobotajo, da bi ohranili skladnost tropa in njegovo sodelovanje v prihodnosti," so zapisali v znanstveni reviji Royal Society Open Science.  

 Raziskovalci so preučili vzorec sprave pri štirih tropih volkov, ki živijo v ujetništvu in jih primerjali z reševalnimi psi v zavetišču. Ugotovili so, da so bili volkovi nasilni drug do drugega skoraj enkrat na uro, a so se skorja v polovici primerov pobotali v desetih minutah. 

 Psi so se sporekli redkeje, a so bili rezultati, kadar je prišlo do nesoglasij, bolj nasilni in veliko manj verjetno razrešeni. Manj kot eden izmed petih sporov se je končal s spravo, so ugotovili.  

"Potrjujemo dokaze za spravo pri volkovih v ujetništvu, ki so močno odvisni od sodelovanja med člani tropa, medtem ko se domači psi, ki se manj kot volkovi opirajo na sodelovanje med člani iste vrste izogibajo interakciji s svojimi tovariši po konfliktu," so rezultate komentirali raziskovalci.  

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice