Vizita za živali > Novice
615 ogledov

Zato so Bachove cvetne kapljice tako popularne

Shih tzu EPA
Bachove kapljice imajo nekateri skrbniki psov ves čas pri sebi. Preberite zakaj.

“Bachove kapljice so res univerzalna podpora našim živalskim prijateljem, ko jih preseneti čustveno neravnovesje, bolezen ali slabo počutje,” pojasnjuje znana kinologinja in vzrediteljica bernskih planšarskih psov Mojca Sajovic.

“Bachovi terapevti poudarjajo, da skrbniki živali ob nesrečah in nenadnih urgentnih stanjih ne pomislijo, da lahko z nekaj zaporednimi odmerki kapljic svoji živali rešijo življenje,” pravi. Kot primer opisuje pogosto prestrašenost živali ob obisku veterinarja, kar povzroča napetost, ki lahko oteži diagnostiko in celo zamegli pravi vzrok bolezni.

Žalovanje, agresivnost, strah

Bachove kapljice uporabljamo tudi za potovalno slabost, žalovanje, domotožje, menjavo okolja ali lastnika, strah, agresivnost, alergije, tesnobo … Mojca Sajovic, pravi, da je nemogoče na kratko našteti vsa stanja, kjer jih uporabljamo. Svetuje pa, da imamo tako imenovano reševalno zdravilo, kombinacijo petih cvetnih izvlečkov, vedno pri roki.

“Odlično se obnesejo kot pomoč pri odpravi neželenega vedenja, kar je za terapevta še poseben izziv. Škoda je, da zelo malo ljudi, ki se ukvarjajo z vzgojo in šolanjem psov, pri reševanju vedenjskih težav ne poišče pomoč v množici Bachovih kapljic,” pravi. Pojasnjuje, da je zgodnje ukrepanje, ko pes še nima veliko negativnih izkušenj, zelo pomembno. 

Kaj je terapija dotika

“Vsak dotik je lahko terapija, tudi božanje, za katerega nas naše živali kar same poprosijo,” ugotavlja Mojca Sajovic. Najbolj znana terapevtka, ki se ukvarja s terapijo dotika, je Linda Tellington. Pojasnjuje, da njena znamenita metoda T-Touch dela čudeže, od hitrejšega celjenja ran in zlomov do učinkovite pomoči pri bolečinah v sklepih, pri odpravi strahov, tesnobe, neželenega vedenja. “Tudi Slovenci smo pred leti dobili njeno knjigo, pa tudi tisto o masaži psov zelo uspešne terapevtke Brede Kralj. Knjigi kar kličeta po tem, da se naučimo nekaj novega v korist svojih živali, pa tudi sebe,” pravi.

Dodaja, da stanje stresa lahko zelo poslabša zdravstvene težave psov, vodi v neželeno vedenje, slabšo odzivnost živali, slabo komunikacijo … Nenazadnje lahko vodi v padec imunskega sistema in posledično lahko povzroči resna obolenja, ki ogrožajo življenje psa. “Prav dopolnilne metode so odličen pripomoček za odpravljanje takih stanj. Idealno je, da najprej odpravimo vzroke, živali pa lahko pomagamo z Bachovim t.i. "reševalnim zdravilom" Rescue Remedy,” svetuje.

Če ga nimamo pri roki, pa svetuje nekaj dotikov, ki jih je opisala Linda Tellington. “Najbolj znan in najenostavnejši je ušesni dotik, ko uhelj masiramo z gibi, kot bi šteli denar. S tem lahko psa pomirimo, pripravimo na poseg, nastop na tekmovanju ali razstavi, uporabljamo ga pri psicah v času poroda …” opisuje.

Naravne reštive za boljše življenje tvojega psa

Mojca Sajovic, ki je opravila tudi triletno šolo homeopatije, bo lastnikom psov svetovala na predavanju Naravne reštive za boljše življenje tvojega psa, ki ga organizira Zdrava hrana za pse. Predavanje bo 19. marca ob 17.00 na eko 365, na Runkovi ulici 2 v Ljubljani, na predavanju pa boste spoznali kaj je, kako deluje in kdaj uporabljati homeopatijo, temeljna načela uporabe Bachovih cvetnih kapljic in kdaj lahko psu pomagamo s terapijo dotika. Prijavite se lahko tukaj. 

Na predavanju bo predstavila tudi zgodbo skrbnice Albine in aljaškega malamuta Ajka, ki sta imela v medsebojnem odnosu veliko težav. “Ajk si je priboril prvo mesto v krdelu kar z zobmi. Na skrbnico je prvič zarenčal že pri treh mesecih, ko protestov pasjih nadobudnežev običajno ne jemljemo preveč resno. Pri devetih mesecih je skušal svoj protest izraziti z ugrizom med poukom v pasji šoli. Ko je inštruktor Ajka nadvse grobo kaznoval, se je položaj samo še zaostroval,” opisuje začetke njunih težav.

Albina se je po pomoč obrnila na Mojco. Naučila se je, kako pritegniti pasjo pozornost in nenasilno obvladati psa. Težave so se pojavljale pretežno v družbi tujih ljudi, ko je Ajk postajal nestrpen in po določenem času tudi grozeč, včasih pa je zaradi pretiranega veselja in iskanja pozornosti koga tudi podrl na tla. Stanje in čakanje je bilo zanj nesprejemljivo, saj je začel vleči za povodec in se zaletavati v skrbnico. Večkrat ob različnih priložnostih je Albino zgrabil za roko, včasih prav nič nežno.

Ajkova prevzgoja

Mojca in Albina sta ugotovili, da je potrebno najprej do potankosti izpiliti vaje pozornosti in nagrajevati res le pravilno Ajkovo vedenje. Hkrati pa je Albina začela z dajanjem kombinacije Bachovih cvetličnih izvlečkov božjega drevca (Holy) in nedotike (Impatiens).

“Božje drevce učinkuje na prepirljive pse, ki izsiljujejo pozornost ali se odzivajo na izgubo vodilnega položaja v krdelu z neposlušnostjo, nezaupanjem, kljubovanjem, muhavostjo. Med indikacijami za uporabo tega izvlečka je tudi ugriz skrbnika ali renčanje nanj,” pojasnjuje Mojca Sajovic. Božje drevce pomaga tudi pri psih, ki gojijo sovraštvo do točno določenih oseb ali živali.

“Nedotiko pa predpisujemo psom, ki so nepotrpežljivi, razdražljivi in se težko zberejo, da bi sodelovali z vodnikom. Za Ajka je bil ta izvleček še posebej primeren zato, ker je bil izrazito nemiren ob pomanjkanju zaposlitve in Albinine pozornosti,” pravi.

Ajk in Albina sta se na sprehode odpravila dvakrat dnevno, Ajk pa je popoldne nosil še pasji nahrbtnik, ki zahteval še več njegove energije in pozornosti. Vaje, ki smo jih delali skupaj, je vzel za svoje šele, ko je Albina zamenjala vrsto pasjih piškotov tako, da je tudi Ajk vedel, da bo zaslužena nagrada zares slastna.

Tudi trikci in masažni dotiki

Med obema sprehodoma se je Albina posvečala učenju trikcev, ki so Ajka še dodatno zaposlili, Mojca je Albino naučila tudi nekaj masažnih dotikov po metodi TTOUCH. Vse oblike prisile pa sta za čas terapije (pa tudi sicer) ukinili.

Poleg Bachovih kapljic je dobival še homeopatski pripravek Stramonium, ki ga predpisujemo grizačem. Ker se je agresija pri Ajku začela nedolgo po cepljenju proti steklini, so nezeželene učinke celjenja začeli odpravljati s pripravkom Thuyo in Lyssinom v visokih potencah.

Temeljno vodilo Aykove prevzgoje je bilo, naj ima le prijetne izkušnje in odlično nagrado za dobro opravljene naloge, ker pa je bila Albina že vešča dela s klikerjem, sva tudi tega vključili v delo.  Združili sta kliker, nagrado in glavnik, ki je bil še vedno Ajkov »sovražnik«, posledično pa tudi Albinina roka.

Ajk je zdaj krasen kuža, je poslušen, uboga, obiskov je vesel in se pusti crkljati v nedogled. Tudi ob srečanju z drugimi kužki na sprehodih ni več težav, Albina zdaj uspe preusmeriti njegovo pozornost in ugotavlja, da so priboljški Ajku več vredni kot mimoidoči pes.

Ajk je prijetno presenetil tudi veterinarja ob cepljenju, saj je bil Ajk med pogovorom miren in je svojo Albino ves čas gledal. Celo veterinar je zatrdil, da ne vidi velikokrat tako pozornega psa.

anja.scuka@zurnal24.si