Vizita za živali > Novice
122 ogledov

Že utihnil pasji lajež

Kora, Obalno zavetišče Dare Čekeliš
V nedeljsko jutro se je v zavetišču zbudilo le še 14 psov in nekaj več muck, do nedelje zvečer so oddali vse. Člani so 24 ur varovali zavetišče pred prevzemom s strani Komunale Koper, pomagali so jim celo lokalni gasilci.

"Po 48-ih urah aktivnega dela nam je uspelo: zavetišče sta v tem trenutku zapustila zadnji pes in zadnja muca. Vsi so sedaj v varnem domu ali v začasnih varstvih," so v nedeljo zvečer sporočili iz Obalnega zavetišča.

Pravijo, da jim brez velikanske podpore podpornikov ne bi uspelo: "Tudi sicer nam na tisoče sporočil podpore v zadnjih urah daje še dodatnih moči, da se bomo borili do konca. Res je, prazno zavetišče ne pomeni, da smo odnehali. Borili se bomo do zadnjega diha." Dodajajo, da so bili od začetka odločeni, da novemu upravljavcu ne pustijo nobene živali. "Vsaka od njih ima namreč pravico do svojega življenja," pravijo.

Potrebujejo skladišče

"Datum za shod bomo določili v ponedeljek, bo pa shod v prihodnjem tednu," nam je povedala predsednica Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) Andreja Bogataj Krivec

Od petkovega dogajanja, ko so trije obalni župani podpisali razdrtje pogodbe za upravljanje Obalnega zavetišča, so v društvu s pomočjo podpornikov uspeli udomačiti večji del njihovih psov in mačk. Med njimi je tudi kuža Kori na zgornji fotografiji. "Trenutno bi nujno potrebovali skladišče, da lahko nekam pospravimo naše stvari," pojasnjuje predsednica. Nujno za simbolično najemnino iščejo tudi parcelo, ki ne leži ob cesti in se nahaja v eni od obalnih občin. Malce bi jo uredili in tja namestili prostoživeče mačke, ki že več let bivajo v okolici zavetišča. Andreja Bogataj Krivec pravi, da se bodo v ponedeljek skupaj odločili, kako naprej, morda bodo začeli zbirati sredstva za nakup posestva, kjer bi postavili zavetišče. 

Prazni pesjaki 

Obalno zavetišče | Avtor: OZPMŽ OZPMŽ
V današnje jutro se je v zavetišču prebudilo še 14 psov in nekaj več muc. Že zjutraj so bili veseli, da so uspeli oddati že toliko živali, kljub temu je zanje pogled na skoraj prazne pesjake, v katerih je utihnil pasji lajež, zelo boleč. "Obalno zavetišče pod naših upravljanjem ni le komunalni pesjak. Je varno zavetje za živali, ki ga potrebujejo, učilnica za mlade, je stična točka za razne skupine ljudi, kjer lahko v družbi živali preživijo popoldan. Je kraj, kjer lahko nabereš pozitivno energijo, spoznaš krasne ljudi in pozabiš na vsakdanje težave," so zapisali.

Kot smo pisali, so v petek koprski župan Boris Popovič, izolski župan Igor Kolenc in piranski župan Peter Bossman razdrli pogodbo z ODPMŽ, za začasnega upravljavca pa so določili Komunalo Koper, ki jo vodi Gašpar Gašpar Mišič. V zavetišče so tako v petek prišli predstavniki občin in Komunale ter zahtevali primopredajo. Članom ODPMŽ in okoli 500 podpornikov jim je preprečilo prevzem zavetišča, tako zaenkrat ostajajo v njem člani društva. Ti 24-ur na dan izvajajo dežuranje, v današnji noči so jim na pomoč priskočili tudi tamkajšnji gasilci.

Do razdrtja pogodbe je prišlo po tem, ko je veterinarski inšpektor obiskal zavetišče in zaradi ugotovljenih nepravilnosti določil, da ne smejo sprejemati novih živali, obstoječe živali pa morajo oddati v roku tridesetih dni. V društvu pri tem pojasnjujejo, da so jim podtaknili goro nepravilnosti, za katere so po njihovih besedah odgovorne občine, kot lastnice zavetišča.  

Preberite še:

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Nevtrino 22:37 22.junij 2015.

    Miškota G. G. in župane je treba spraviti v zavetišče: enkrat na dan friskas in voda, sicer pa stalno na ketni. Če jih po enem mescu nihče ne prevzame, sledi evtanazija.

  • Avatar čavez
    čavez 06:36 22.junij 2015.

    Lopovščina oblastnikov - lokalnih oblastnikov mi ovčetina jih pa volimo iz mandata v mandat.

  • jankop 06:30 22.junij 2015.

    Iz lastnih izkušenj vam povem da je ta Andreja delala samo za svoj interes.Če ni bilo TV ali novinarjev se ni premaknila.Je prav da prevzame negdo drugi zavetišče.To je moje mnenje.