Vizita za živali > Novice
147 ogledov

Zika: nov zemljevid pojavnosti komarja

Tigrasti komar Profimedias
V večjem delu Slovenije se že razmnožujejo in prezimujejo.

Evopski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je dopolnil zemljevid, ki prikazuje vse Evropske države, ki imajo komarja vrste Aedes albopictus (tigrasti komar) in Aedes aegypti. Ti dve vrsti namreč lahko prenašata bolezni, kot sta denge ali zika, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med državami, ki so v zadnjem času doživele spremembe glede pojavnosti komarjev, so po njihovih podatkih sosednja Italija in Avstrija, Bosna, Francija, Gruzija, Nemčija, Grčija, Španija in Turčija.

Slovenija tudi rdeča 

Kot vidimo na spodnjem zemljevidu, ki ga je objavil ECDC, je med ogroženimi državami s tigrastim komarjem prisotna tudi Slovenija. Zahodni del Slovenije, vključno z osrednjo regijo so označili z alarmantno rdečo bravo, ki pomeni, da je ta vrsta že redno živeča, saj se na tem območju razmnožuje in tudi že prezimuje. 

 

 

 

 

Na spodnjem zemljevidu ECDC o razširjenosti Zike je razvidno, da je Evropa v tem trenutku varna pred avtohtonimi okužbami s strani komarjev. Z rdečo so označene države, kjer je v posameznem območju ugotovljenih več kot deset okužb z virusom, z rumeno pa so označena območja, kjer so prisotne redke okužbe. Z modro so označeni kraji, kjer so okužbe bile, a ne v zadnjih treh mesecih. Okužba z virusom zika je sicer možna tudi s spolnim odnosom.

 

Komentarjev 1
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:39 15.september 2016.

    No takole, da se ljudi malo osvesti: http://radio.ognjisce.si/sl/182/svet/21689/http://www.naturalnews.com/055293_Zika_virus_birth_defects_profits.html