Vizita za živali > Novice
42 ogledov

Živali, obdarovanje in odgovornost

Žival ni darilo? Živali in živalski svet so lahko najlepše darilo v našem življenju … Spremlja pa ga velika mera odgovornosti.

Se spomnite Walt Disneyeve risanke Dama in Potepuh (Lady and the Tramp), ki je prav letos praznovala 60 let? Vsi vemo, da je bila glavna junakinja filma, koker španjelka Dama, darilo, ki ga je mož prinesel ženi. Najbrž pa redki vedo, da je sceno z obdarovanjem navdihnila resnična prigoda iz Waltovega življenja.

Walt je nekega božiča psička podaril svoji ženi Lilian. Dal ga je v škatlo za klobuke, ki so bili v tistem času moderni. Lilian je bila ob pogledu na škatlo razočarana, saj si je klobuke rada izbirala sama. Se je pa njeno razpoloženje hitro spremenilo, ko je v škatli zagledala ljubkega mladička pasme čov čov, ki sta ga poimenovala Sunnee. Walt je za enega od svojih intervjujih dejal, da ni nikoli v življenju videl človeka, ki bi bil tako nor na žival, kot je bila njegova žena na Sunneeja. 

Včasih je dovolj že odobravanje 

Obdarovanja z živalmi so pogosta in ni z njimi nič narobe, če to počnemo z veliko mero odgovornosti. Živali lahko podarimo le v primeru, da se s tem obdarjenec strinja in bo za žival lahko skrbel. Najbolje pa je, če prepustimo izbiro živali njemu, ga po žival odpeljemo v zavetišče, h vzreditelju ali gojitelju, kjer se sam odloči, ali bo žival sploh vzel in katera žival mu je najljubša.

Kaj pa obdarovanje otrok? Številne raziskave so dokazale, da so živali za otroke in mladostnike zelo pomembne. Otroci, ki so v stiku z živalmi, imajo močnejši imunski sistem, so samozavestnejši, bolj odgovorni in uspešni. Ko izbiramo žival za svojega otroka, moramo imeti vedno v mislih, da jo izbiramo zase in bomo zanjo na koncu odgovorni starši.

Včasih je lahko najlepše darilo že strinjanje z novim družinskim članom. Neredke so partnerske težave, ko si eden od partnerjev želi psa, mucko ali ptico, drugi pa življejnja z živaljo ni navajen, se tega boji ali do ideje ne čuti naklonjenosti. Morda je prav zdaj v času obdarovanja priložnost, da razmilsite o svojih in partnerjevih željah ter se ponovno pogovorite o skrbništvu živali. To je lahko največje darilo tako za partnerja kot za vas. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.