Vizita za živali > Novice
79 ogledov

Živali pred ogledalom

Gorila pred ogledalom Youtube
Video iz gozda v Gabonu prikazuje, kako se posamezne živali obnašajo pred lastno podobo v ogledalu. Pa se v njej prepoznajo?

Test z ogledalom je izvedla ekipa pod vodstvom francoskega fotografa Xavierja Huberta Brierre, snemanje pa je bilo v deževnem gozdu Gabona, kjer domujejo številne živali, med drugim mnogi primati, sesalci in plazilci. Kot rekvizit so uporabili veliko ogledalo in kamere, ki so se prižgale ob gibanju. Odzivi različnih živali so zanimive in raznolike.

Test z ogledalom 

Vprašanje pa je, ali so se živali v ogledalu prepoznale. Nekatere se, po posnetku sodeč, zagotovo niso. Nekatere raziskave so dokazale, da se otroci v ogledalu prepoznajo pri starosti 18-ih mesecev. Vprašanje, ali se ljudje prepoznamo v ogledalu je res banalno, je pa primerno za živalske vrste. Raziskave so namreč pokazale, da se številne živalske vrste, četudi veljajo za zelo inteligentne, ne prepoznajo v ogledalu.

Test z ogledalom je sicer razvil Gordon Gallup Jr. že leta 1970, z njim pa se določi sposobnost samoprepoznavanja. Test naredijo tako, da na živali narišejo dve piki, eno ki jo živali lahko vidijo v ogledalu, drugo pa nekam, kjer je nikakor ne morejo videti. Če se žival odzove na piko, ki jo vidi v ogledalu, hkrati pa se ne odzove na drugo piko, pomeni, da se je v ogledalu prepoznala. Do sedaj so test z ogledalom prestale velike opice, delfini, orke, sloni in srake. Nekatere vrste so test z ogledalom lahko prestale s treniranjem. 

anja.ščuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.