Vizita za živali > Novice
135 ogledov

Živali z najdaljšim vratom na svetu praznujejo na najdaljši dan v letu

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana nov
Svetovni dan žiraf praznujejo živali z najdaljšim vratom na svetu, na najdaljši dan v letu, sporočajo iz ljubljanskega živalskega vrta, kjer so za ta vikend pripravili številne dogodke.

Žirafe so najvišje živali na kopnem, med vsemi živalmi imajo najdaljši vrat, največje vidno polje in so največji rastlinski opraševalci. Ob rojstvu tehtajo 68 kg in v višino merijo 182 cm. Odrasle tečejo s hitrostjo do 56 km/h, vsak dan pojedo do 66 kg hrane, njihov vrat je dolg do 1,8 metra, jezik pa do 46 cm. Spijo manj kot  uri na dan.

Zaradi človeka jih je vedno manj

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana | Avtor: nov nov
V devetdesetih letih je v savanski Afriki živelo 140.000 žiraf, danes le še okoli 80.000. Njihovo število upada zaradi človeka, ki zaseda njihov življenjski prostor s svojimi dejavnostmi in nezakonito pobija žirafe. 

"Živalski vrt Ljubljana se pridružuje ozaveščanju ljudi in opozarjanju na ogroženost žiraf v naravnem okolju. Zbiramo prostovoljne prispevke za njihovo ohranitev v naravi," še sporočajo iz ZOO Ljubljana in dodajajo, da bo denar namenjen za ohranjanje rothschildske podvrste žirafe v Ugandi: "Ko ohranjamo žirafe, ohranjamo tudi njihov življenjski prostor in s tem vse rastlinstvo in živalstvo na njihovem območju," so še zapisali.

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana | Avtor: nov nov
V ta namen v Zoo Ljubljana pripravljajo bogat program, z biološkimi in ustvarjalnimi delavnicami.

Žirafe se predstavijo 

Predstavili bodo  žirafe z imeni Gal, Rastko in Cvetko in obiskovalce naučili,  kako jih lahko ličijo med seboj: "Žirafe v ZOO Ljubljana redno treniramo po metodi pozitivne spodbude, pri čemer si pomagamo s klikerjem. To nam omogoča, da jih redno tehtamo, po potrebi rentgensko slikamo in ultrazvočno pregledamo. Na treningu žirafe rade sodelujejo, z njim jim popestrimo dan," sporočajo delavci našega edinega živalskega vrta in dodajajo, da bodo obiskovalcem pokazali, kako zanje skrbijo,  koliko podvrsti jih živi v naravi ter zakaj so ogrožene. 

Obiskovalci si bodo lahko ogledali okostje žirafe in pobožali njen kožuh. Spoznavali bodo telesne značilnosti žiraf ter ugotavljali, kako jim prilagoditve pomagajo pri preživetju v naravi. 

Zakaj ne pade v nezavest, ko pije

Velik izziv za žirafe je njihova višina. Najvišja izmerjena je v višino merila 5,8 metra. Obiskovalci bodo spoznali, zakaj žirafa ne pade v nezavest, ko skloni glavo kadar pije, zakaj ima lepljivo slino, kako veliko ima srce, koliko je dolga najdaljša živčna celica ter zakaj se koža na njenih nogah tako tesno prilega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.