Vizita za živali
277 ogledov

Poginile tudi te tri zaščitene vrste

Vzorec vode
V Ribiški družini Renče so po sobotnem onesnaženju iz potoka Vrtojbica pobrali vse poginule ribe, skupno jih je bilo za 250 kilogramov.

Škodo še ocenjujejo, znana bo konec tedna, je povedal gospodar ribiške družine Egon Dolenc. Vzorce onesnažene vode je pobrala in jih hrani policija, ali jih bodo tudi analizirali, pa ribiči ne vedo.

Za več tisoč rib, predvsem mladic klena in štrkovcev, naj bi bila kriva čistilna naprava v Vrtojbi, je še povedal Dolenc in dodal, da bodo zaradi tega vložili tudi odškodninski zahtevek.

Med poginulimi ribami so bile tudi tri zaščitene vrste - primorska nežica, laški piškur in blistavec. Poginili so tudi črvi na območju med čistilno napravo in reko Vipavo, višje od čistilne naprave pa poginulih rib ni bilo opaziti.

Priznali tehnično napako

Tako velikega pogina življa v revirju Ribiške družine Renče v zadnjih nekaj letih ne pomnijo. Po Dolenčevem mnenju se bo prejšnje stanje na tem odseku Vrtojbice povrnilo šele v roku od pol do enega leta.

V novogoriški družbi Vodovodi in kanalizacija, ki upravlja s čistilno napravo v Vrtojbi, so sicer priznali tehnično napako, ki so jo že odpravili. Vendar pa naj bi se v Vrtojbico izlilo le malo klora, ki ga sicer uporabljajo za čiščenje membran, manjša količina pa po njihovem mnenju ne bi smela vplivati na pogin rib.

Novogoriški policisti, ki so v soboto prav tako prišli na mesto pogina rib, pri ogledu kraja in z zbiranjem obvestil niso ugotovili znakov kaznivega dejanja. O primeru bodo zato obvestili pristojne službe in novogoriško državno tožilstvo. Preiskava vzroka pogina rib pa še ni zaključena, so sporočili iz Policijske uprave Nova Gorica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.